High-tech, napelemes információs pontokat fejlesztenek közterekre

A futurisztikus kinézetű installációkat Ekaterina Shchetina, Desislava Ivanova és Tsuyoshi Sogabe tervezte a 2015-ben Milánban megrendezendő Expo-ra.

A prototípus egy újabb példája a napenergia gyűjtő panelek közterületeken való egyre széleskörűbb használatának. Az állampolgárok, és velük együtt a nyugat-európai városok vezetése is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít a terek, parkok fenntartható energiaellátására. Ennek köszönhetően a fejlesztők és designerek is egyre több megújuló energiával működő prototípust terveznek. A képen látható rendszer teljesen önellátó, a napelemek egy érintőképernyős panelt működtetnek, amely az adott város kultúrájáról, történelméről, turistalátványosságairól tartalmaz információt, emellett programajánlókat is tartalmaz, így hasznos lehet mind a város lakosai, mind látogatói számára. Az információs pont két fő részből áll, egy kereszt alakú padból, valamint az érintőpaneles fő modulból. A kioszkban találhatóak USB töltőállomások is, így elektronikus kütyüink is pihenhetnek és feltöltődhetnek velünk a padon. A padok esténként pedig a tetőbe épített LED izzók világítják meg.

rimsg

vloug

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.