Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Hidrogénszállítás lehet a jövő nagy biznisze
Tudj meg többet: Hidrogén

Hidrogénszállítás lehet a jövő nagy biznisze

Világszerte építik a hidrogénre épülő energiaipar alapjait, és fokozatosan közeledünk ahhoz a pillanathoz, amikor a fosszilis üzemanyagok helyét átveszi ez a tiszta energiahordozó.

Ausztrália már kötött is egy megállapodást Japánnal a hidrogén exportjáról, és az első szállítmányok 2020 környékén érkezhetnek meg a szigetországba – írja a Guardian. Ehhez pedig óriási hidrogénszállító hajókat fognak megépíteni.
A hidrogén fő előnye a fosszilis üzemanyagokhoz képest, hogy nem járul hozzá a klímaváltozást okozó szén-dioxid termeléséhez, elégetésekor csupán víz jön létre. A hidrogén sokféleképpen hasznosítható, kulcsfontosságú szerepet kaphat például abban, hogy a civilizációtól távolabb felállított a szélfarmokból és naperőművekből hatalmas mennyiségű energia jusson el a fogyasztókhoz. Az autóipar is nagy reményeket fűz a hidrogénhez. Japánban a villanyautókhoz szükséges elektromos töltőállomások kiépítésével párhuzamosan a hidrogén töltőállomások terjesztésébe is belevágnak, és már lehet kapni hidrogénnel működő Toyotákat.

Ez az energiahordozó sok szempontból hasonlít a hagyományos üzemanyagokra: csupán öt kilogramm hidrogén 600 kilométernyi autózásra elegendő, és gyorsan lehet feltankolni a járműveket. Főleg az akkumulátoros villanyautókhoz képest, amelyeket akár 6-8 órán át is a töltőn kell hagyni. Egyelőre azért távoli a hidrogénalapú gazdaság, mert a széles körű használathoz igen komoly infrastrukturális beruházások szükségesek. Ebben a villanyautóknál van az előny hiszen a már meglévő elektromos hálózatra csatlakoznak. A hidrogén szállításához vagy mínusz 250 fokra kell lehűteni a gázt, ami egy kissé energiaigényes, vagy más formában kell tárolni. Most azon dolgoznak a tudósok, az ammóniaként tárolt hidrogént hatékonyan tudják visszakonvertálni. Ha eredményesek lesznek a kísérletek, akkor a végén talán képesek leszünk az ausztráliai és az afrikai napsütés energiáját Ázsiában és Európában felhasználni, írja az index.hu. 

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.