Hidrogénnel szállítható a zöld energia

Könnyedén lehetne a zöld energiát tárolni és szállítani a hidrogéngázzal, az infrastruktúra nagy része már rendelkezésre áll – a földgázhálózat 5-10 százalék hidrogént bír el és bárhova eljut. A technológia a kezünkben van, csak használni kellene, véli Eva Hennig energetikai szakértő.

„A megújuló energiaforrások világába tartunk. Április 18-ra több, mint 50 százaléknyi volt a megújuló energia Németországban, ami azt jelenti, hogy a lehető legtöbbet szeretnénk előállítani a szélből és a napból, és ha el is tudjuk szállítani az energiát, akkor tárolnunk is kell, mert a termelése és a felhasználása nem ugyanakkor történik.” Az energia tárolására már létezik a megfelelő technológia, a vízbontás (P2G), ennek a szélesebb körű használatát javasolja Eva Hennig, az Eurogas elosztási igazgatója, írja az energiainfo.hu.

A P2G-hez szükséges hálózatok ráadásul már nagyrészt ki vannak építve, ezek képesek az energia szállítására és tárolására egyaránt. Ezzel szemben a villamos áramot nem lehet jó hatásfokkal tárolni, csak szállítani, folytatta előadásában Hennig, az idei gázhéten (Gas Week 2013) Brüsszelben. Ez a lehetőség azt jelenti, hogy a hálózatokat elosztó- és szállítórendszer irányítókká lehet fejleszteni (DSO és TSO), idézi a Natural Gas Europe Henniget.

A villamos áram termelése és felhasználása közti rés áthidalásához szükséges tárolóeszközök és berendezések 75 százalékával rendelkezik Németország, a tárolás technológiáját pedig már nem kell tovább fejleszteni. „Nem kell feltalálnunk – nem a termonukleáris fúzióról van szó, hanem egy létező technológiáról, hiszen elektrolízissel működő létesítmények már régóta üzemelnek, például az alumíniumgyártásban”, emelte ki a helyzet egyszerűségét Hennig.

A jövőre nézve a bonyolultabb feladat az, hogyan lehet ezeket a berendezéseket a hektikusan termelődő zöld energiával működtetni. Viszont, ha Európának sikerül ezt megoldania, Hennig szerint nem kell tovább orosz földgázt importálni, hiszen az EU önellátóvá válhat, ráadásul szén-dioxid kibocsátás nélkül.

A hidrogént természetesen nem lenne bölcs dolog visszaalakítani villamos árammá, hiszen ezzel energiát vesztenénk. Jelenleg a szakértők úgy gondolják, hogy 5 százalék körüli az az arány, amennyi hidrogént a fölgázvezetékekbe lehet injektálni, de 10 százalékig lenne jó eljutni. A P2G üzemek ma még nem gazdaságosak Hennig szerint, de a törvényhozókon múlik, hogy azzá váljanak.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.