Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Hidrogén előállítás hulladékból
Tudj meg többet: Hidrogén

Hidrogén előállítás hulladékból

A kutatók nagy energiákat fektetnek a tisztább üzemanyagok előállításába, ebből a szempontból az egyik legkedvezőbb alternatíva a hidrogén alapú üzemanyag.

A hidrogén elégetésével ugyanis nem keletkezik szén-dioxid, csupán vízgőz, így környezetvédelmi értéke még a bioüzemanyagokénál is magasabb. A technológia problémája, hogy a hidrogén, mint alternatív üzemanyag előállítása költséges és nem gazdaságos, valamint a hagyományos hidrogén előállítás is üvegházhatást okozó gázok termelésével jár.

A University of Leeds mérnökei egy energia- és költséghatékony illetve környezetbarát hidrogén-előállítás fejlesztésébe fogtak, melyhez a Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Tanácsa nyújt támogatást. Céljuk nagy tisztaságú hidrogén alapú üzemanyag előállítása, amely felhasználható nagyüzemi energiatermelésre.
Hidrogén-előállításuk lényege, hogy inkább a gőzt használják, és nem elégetik az alapanyagokat, így kevesebb szén-dioxid keletkezik. A hulladékot gőzzel keverik, így szabadítanak fel hidrogént. Az előállításhoz növényi olajt vagy a biodízel melléktermékét, a glicerint használják. A tulajdonképp maradék anyagokat egy reaktorba helyezik, majd gőzt engednek bele, és a folyamat végén hidrogén és szén-dioxid keletkezik. A vízgőzt hűtéssel kondenzálják, a szén-dioxidot pedig egy szilárd szorbens anyag segítségével vonják ki.


A folyamat olcsóbb, tisztább és energiatakarékosabb a jelenlegi módszerekhez képest, így a kutatócsoport reméli, hogy technológiai fejlesztésük lehetővé teszi a fenntartható hidrogén-előállítást, amely alapvető feltétele az infrastruktúra fejlődésének illetve a végső cél elérésének, hogy a hidrogén alapú üzemanyag általánossá váljon.

Ajánlott tartalom

Ilyen okos közlekedési lámpákat még biztos nem látott

Bécsben 1.300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okos kamerával ellátott lámpák veszik át.