Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Hibrid meghajtás / Hidrogén a növényekből
Tudj meg többet: Hibrid meghajtás

Hidrogén a növényekből

Forradalminak mondható az a módszer, amelyet a Virginia Tech kutatói dolgoztak ki, hogy hidrogént termeljenek a növényekből. A felfedezés lehetővé teszi, hogy csökkentsék a hidrogéntermelés magas költségeit egy olyan környezetbarát folyamatnak köszönhetően, amely sem üvegház hatást okozó gázt, sem pedig nehéz fémeket nem juttat a környezetbe.

A kísérlet sikerének fő titka a xilóz, a közönséges növényekben egyik legnagyobb mennyiségben lévő cukor: ezt kombinálva különböző mikroorganizmusokból vett enzimekkel és polifoszfáttal, nagy mennyiségű hidrogén szabadul fel, amely annyira tiszta, hogy közvetlenül lehet használni tüzelőanyag-cellákhoz.

„A mi technikánk hozzájárulhat ahhoz, hogy kiírjuk a „Vége” szót a fosszilis tüzelőanyagtól való függőség történetére. A hidrogén a jövő egyik legfontosabb bioüzemanyaga” – jelentette ki Y.H. Percival Zhang, a College of Agriculture and Life Sciences professzora. Jonathan R. Mielenz, Oak Ridge National Laboratory vezetője szerint a Zhang-tervet akár három éven belül kereskedelmi forgalomban is lehet alkalmazni, és ez különösen forradalmi változást jelenti az autók világában. Számos autógyártó cég ugyanis már az elmúlt években nagy összegeket fektetett be hidrogéncellákkal üzemelő gépkocsikba, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Kiderült valóban biztonságos a Tesla Model X

Nem véletlen kapta meg a legbiztonságosabb SUV kitüntetést a Tesla Model X.