Hidegháborús atomhulladék olvadhat ki a jégből

A gyorsan olvadó grönlandi jégtakaró jövőbeli lehetőségeket és veszélyeket is rejt, és most sajnos az utóbbi listára kell felírni még egy kis atomhulladékot.

A hidegháborús örökség feltakarítása drága lesz, és még nem dőlt el, hogy ez kinek a feladata. Történetünk 1959-ben kezdődik, amikor az Egyesült Államok jó ötletnek találta, hogy egy komplett katonai bázist építsen fel a Grönlandot borító vastag jégréteg alatt. A kétszáz katonának otthont adó bázis rejtett alagútjaiban minden fontos létesítmény megtalálható volt: építettek oda kórházat, mozit és templomot is. No meg egy kisebb hordozható nukleáris reaktort, hogy ellássák árammal a közösséget. Kutatási célokra építették fel a Camp Century bázist, de az USA nukleáris rakétákat is el akart itt rejteni az Iceworm Projekt keretében.  Csakhogy a tervezők nem jól számolták ki a gleccserek mozgását, ami miatt a veszélybe kerültek az alagutak, és a bázist már 1967-ben be kellett zárni.

A nukleáris reaktort leszerelték és elszállították, de valamiért úgy gondolták, hogy az atomhulladéknak jó helye lesz a jég fogságában. Nagyjából annyi veszélyes anyagról van szó, amennyi 30 Airbus A320 repülőgépen férne el. Most az olvadó jégtakaró miatt került elő a Camp Century ügye. William Colgan, a kanadai York Egyetem professzora írt egy tanulmányt a Geophysical Research Letters tudományos lapba arról, hogy a növekvő hőmérséklet miatt mérgező anyagok szennyezhetik be a környezetet.

Colgan szerint még van időnk, csak 2090-re várható a természeti katasztrófa, amikor a hóesés várhatóan már nem fogja ellensúlyozni az olvadást. Persze korábban is megtörténhet, hogy az olvadt víz beszivárog az otthagyott alagutakba, és kimossa onnan a mérgező anyagokat.

A teljes cikk itt olvasható.

Kövessen minket FACEBOOKON IS!

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.