Hideg és földrengés borzolja a kedélyeket

Éjjel gyenge rengés rázta meg hazánkat, napközben már a front okozta szél és borongós idő vonja el figyelmünket. Az érkező hidegfront előtt éjszaka 0:38 perckor még a föld is megmozdult: Hatvantól nagyjából 10 km-re északra az MTA GGKI szerint 2.3-as, míg az EMSC 2.2-es rengés rázta meg hazánkat, melyet a térségben ugyan érzékelni lehetett, de károkról egyelőre szerencsére nem érkezett bejelentés.

Múlt hét szombaton egyébként Paks környékén is érezhető volt egy 2.8-as erősségű földmozgás írja az idokep.hu. A csütörtöki nap további része azonban feltehetőleg már a hazánkat súroló hidegfrontról fog szólni: jobbára erősen felhős, borongós, kissé lehangoló időre készülhetünk, egy-két órás napsütés inkább csak délen, délnyugaton várható. Az ország északi, északkeleti felében szórványosan valószínű eső, zápor – érdemes tehát esernyővel útnak indulni. Hőérzetünket a feltámadó szél is tovább csökkentheti: az északi-északkeleti országrészben akár 60-80 km/h közötti, viharos lökések is előfordulhatnak, a szél csak péntek estére mérséklődik mindenütt.

 

A frontérzékenyek tegnap még melegfront miatt lehettek bágyadtabbak, ma azonban erős hidegfronti hatás érvényesül:  emiatt görcsös és reumatikus panaszaink erősödhetnek, ingadozhat vérnyomásunk. A szeles idő következtében fejfájására, migrénre panaszkodhatunk. Pénteken napközben már egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet és bújuk elő a Nap, hétvégére visszatér a jó idő, sok napsütésre, kellemes hőmérsékletekre számíthatunk. Várhatóan hétfőn érkezik majd a következő hidegfront.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.