Híd a jövő energiái felé

A hidak állandóan ki vannak téve a környezeti viszontagságoknak, a létező összes éghajlaton.

Érdekes, hogy eddig még senki nem gondolt arra, hogy hasznosítsa ezeket a masszív, ember alkotta építményeket természetes környezetbarát energiaforrásként. A Solar Wind híd ötlete kihasználja bizonyos hidak helyét és magasságát, hogy egyszerre két alternatív energiaforrást is megkaparintson. Habár a híd infrastruktúrája nem éppen nevezhető környezetbarátnak, gyakran olyan különleges helyen húzzák fel őket, hogy az rendkívül alkalmas a szél- és a napenergia begyűjtésére. Szükséges magasságuk és természetesen napsütötte fekvésük egyértelműen ideális.
A képen látható hidat Olaszország egy speciális fekvésű területére tervezték. A Solar Park Works- Solar Highway versenyre készülve dugta össze fejét három designer, hogy előállhassanak ezzel az innovatív ötlettel. A versenyt a Bagnera és Scilla közötti lezárt viadukt felújítására írták ki. Francesco Colarossi, Giovanna Saracino és Luisa Saracino a híd pozíciójában meglátta a lehetőséget, mivel az építményt soha nem csillapodó keresztszél és erős mediterrán napsütés ostromolja.

Maga az út nem a tradicionális aszfaltból készülne, hanem tartós műanyaggal bevont napelemek tömegéből. A napelemek évente 11.2 millió kWh energiát termelhetnének. Emellett a hídlábak közötti üres helyre további 26 szélkereket integrálnának, melyek plusz 36 millió kWh-t szolgáltatnának. Mindent egybevetve, ez az innovatív híd több mint 15 ezer otthont látna el energiával. Az előnyöknek pedig még mindig nincs vége! A tervezők azt találták ki, hogy az út melletti kis területen gazdák termelhetnék és árulhatnák termékeiket. Amíg örülünk a jobbnál jobb ötleteknek, és egyre tarkább a képzeletünk, inkább a városi tervezők összpontosítását kellene figyelnünk, mennyire tudják beépíteni a zöld energiákat mindennapi épületeinkbe.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.