Hibridrekord a Fordnál

Az amerikai Ford Motor Co. Kesztyűt dob a japán Toyota Motor Corp-nak, a benzin-elektromos autók piaca urának.

Olyan jól fogynak a Ford Fusion és C-Max modelljei, hogy ennek alapján a gyártó ebben a hónapban meg is javíthatja éves szintű hibrid autó eladási rekordját, idézi az amerikai társaságot a Bloomberg hírügynökség. Már áprilisban is havi rekordot döntött az akkori, 8481 autós eladással, ami éves szinten 29561 darabos eladást ígér Erich Merkle, a michigani Dearbon cég kereskedelmi elemzője szerint. A Ford éves rekordja, ebben a kategóriában 35 496 autó volt, 2010-ben, írja a vg.hu.

Joe Hinrichs, a Ford elnöke cége teherautó termeléséről és az ezzel kapcsolatban várható létszámbővítésről beszélt a Bloomberg Televízióban. Alan Mulally vezérigazgató az új C-Max hibridről, valamint arról nyilatkozott, hogy a Fusion szedán újratervezett változata a múlt évben már megszorongatta a Toyota amerikai piacvezetői pozíciót, amelynek Prius hibridje a 2000-es eleje óta uralja ezt a helyet. Az új modellekkel a Ford kisebb és hatékonyabb energiafelhasználású járművek szegmensében kíván előretörni, kiegészítve a pick-upok és a speciális célú járművek értékesítésében lévő erejét.

Merkle azt mondta a Bloombergnek, hogy áprilisban a Fusion gáz-elektromos autók eladása meghaladta a Camryét. Az idén a Fusion négy fő piaca Los Angeles, Washington, Washington D.C. San Francisco. A Ford amerikai hibridpiaci részesedése az elmúlt hónapban 18 százalék volt, az eddigi legmagasabb, és 3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A legnagyobb hányad 58 százalékkal a Toyotáé a Ford adatai szerint.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.