Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Hibrid meghajtás / Hibrid mozdonyt gyártott a román vasút
Tudj meg többet: Hibrid meghajtás

Hibrid mozdonyt gyártott a román vasút

Idén február 22-én, a konstancai vasútállomás 1-es vágányán mutatták be az első, Romániában készült hibrid vasúti mozdonyt.

Olvasónk Olivér hívta fel a figyelmünk a hírre minap. A mozdony 30 km/h végsebességre képes, 12 órán keresztül haladni, töltési ideje pedig alig 3 óra. A mozdony alapjául egy dízelmozdony szolgált. „Ez a projekt világelső, jelenleg a leghasználhatóbb segédmozdony a maga kategóriájában, írja a loon.ro. A projekt költsége 3,6 millió lej -(249 millió forint) volt” – mondta Corneliu Dica, az Eurorest Romania képviselője, a projekt megálmodója. Ennek nagyjából a fele állami támogatás, a többi a cég önrésze volt. Az LHy-M elnevezésű vasúti hibrid mozdony több előnyt is ötvöz egyszerre: legalább 70%-al kevesebb károsanyag-kibocsátás, és akár 30-60% üzemanyagköltség-megtakaritás jellemzi, ami igen nagy előny az ipari zónák rakodóterületein, fejtette ki a gyártó Eurorest.

Ajánlott tartalom

Rekord szinten a hazai elektromos autó forgalomba helyezések

A negyedével csökkenő teljes piaci forgalom közepette nőtt az elektromos járművek részaránya az Európai Unióban az első negyedévben forgalomba helyezett új autók között - derül ki az európai autógyártó vállalatok szakmai képviselete, az ACEA kedden publikált jelentéséből.