Hibrid autók helyett inkább kerékpár

A magyarországi autópark alig egy százaléka gázüzemű vagy hibrid meghajtású, ez az alacsony arány 2008 óta változatlan – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Bosch megrendelésére a Medián készített el 2008 és 2010 után immár harmadszor.

Az eredmények szerint a környezetkímélő, de többnyire drágább gépjárművek helyett a magyarok még mindig a hagyományos meghajtással működő autókat választják: a háztartásokban található gépkocsik 85 százaléka benzines, 14 százaléka dízel üzemű. Bár a növekvő üzemanyagárak miatt sokan keresnek alternatív megoldást, a hibrid meghajtású autók helyett inkább kerékpárra váltanak.A Bosch szerint a belső égésű motorok kutatásfejlesztésében környezetvédelmi és fogyasztási oldalról egyaránt vannak még jelentős kiaknázatlan lehetőségek. Emellett a társaság előrejelzései azt mutatják, hogy 2025-től az elektromos meghajtás aránya olyan mértékben növekszik majd világszerte, hogy számottevően csökkenhet a pusztán belső égésű motorral felszerelt járművek száma, és az Európai Unió közlekedési stratégiája is az alternatív, környezetkímélő megoldásokat szorgalmazza. Magyarországon ugyanakkor egyelőre nyoma sincs az “elektromos korszakváltásnak”; a gépkocsipark nagyon alacsony hányada gázüzemű vagy hibrid meghajtású. A felmérés a magyar felnőtt lakosságot reprezentáló, összesen 2400 ember személyes megkérdezésével készült. A kutatásban résztvevő, autóval rendelkező háztartások száma minden alkalommal 1000 volt.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.

Nincs hozzászólás

  1. Egészséges a kerékpár,nem kell erről szemrehányóan írni.
    Szerda és szombat legyen foszilis üa mentes nap minden héten,országosan.
    A munkahelyek + 10% fizetést adjanak azoknak akik kerékpárral/gyalog mennek dolgozni.
    (eleve frissítve van a vérkeringése a dolgozónak,ha mozog reggel)
    Mi ebből még a haszna a munkaadónak:
    sokkal ritkábban megy táppénzre a rendszeresen sportoló egyén,
    ritkábban sérül meg,
    vidámabb.
    Változást követelünk!