Hiába drágul a tűzifa, mégis egyre többen választják

Egyre többen tűzifával vagy szénnel is tüzelnek, így akarják ugyanis csökkenteni a gázszámlát. Januártól a nagyfogyasztók, vagyis az évi háromezer köbméternél többet fogyasztók esetében jelentősen emelkedhet a földgáz ára.

Ezt a mennyiséget akár egy nagyobb családi ház fűtésével is el lehet. Tűzifával és hulladékfával segítenek rá a gázfűtésre Szűcs Andreáék, hogy olcsóbban megússzák a fűtési szezont, de egy hidegebb téli hónapban még így is húszezer forint felett van a gázszámlájuk. A család szeretné elkerülni, hogy nagyfogyasztóvá váljanak: az évi háromezer köbméternél többet fogyasztó ügyfelek esetében ugyanis januártól 18-26 százalékkal nőhet a földgáz ára. A tapasztalatok szerint Magyarországon egyre többen fordulnak a megújuló energiaforrások felé, hogy így próbáljanak spórolni. – Magyarországon most elsősorban a napenergia hasznosítása fejlődik hónapról hónapra, megoldott a melegvíz ellátás, a kollektor fejlesztése, alkalmazása. Véleményem szerint a napcellás fejlesztések lassan alakulnak, de ott is lesznek új generációs fejlesztések – mondta el Nagy János, a Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centrumának elnöke.

Tűzifából egyre több fogy annak ellenére, hogy sokat drágult tavaly óta. A legkeresettebb akác tüzelőből most 2600 forintba kerül egy mázsa: egy évvel ezelőtt még négyszáz forinttal olcsóbb volt. A szén mázsája 2700 és 7000 forint között mozog. – Egyre többen kérdezősködnek, érdeklődnek, hogy mennyi a fa és a szén ára, és próbából vesznek 1-1 zsákkal. Ha jól sikerül a kályhában a tüzelés, vesznek nagyobb mennyiséget is – mesélte Löki Mártonné, a Tócós Tüzép tulajdonosa. A tüzépen azt mondják: attól függően, hogy mekkora a ház és hány helyiséget fűtenek, a vásárlók általában húsz – negyven mázsa tüzelővel ki tudnak húzni egy telet.

A teljes cikk itt olvasható.

Korábbi videónk a pellet kazánokról:

[media id=9 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Nincs hozzászólás

  1. nekünk 110 m2 házunk van, nincs szigetelve de azért nem is rossz. Mi kb 60 mázsa akácot illetve vagy 20-30 mázsa egyebet tüzelünk egy tél alatt, bár lehet az akác van 80 is.