Hetek alatt 10 centivel nőtt a Balaton vízszintje

A csapadékos időjárás hatására elindult a Balaton vízszintjének intenzív emelkedése: az elmúlt három hét alatt összesen tíz centiméterrel nőtt a tó vízszintje.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójának tájékoztatása szerint a hirtelen olvadás miatt nagyjából 60 millió köbméter víz érkezett a tóba, ami a Velencei-tó másfélszeres víztömegének felel meg. Kiemelte: csak a januári hónapban 9 centiméterrel nőtt a vízszint, a vízállás jelenleg 57 centiméter, ami az ilyenkor szokásos szabályozási szinttől mindössze 10-12 centiméterrel marad el. Jó esély van arra, hogy a május végéig tartó feltöltődési időszak végére a Balaton visszatér a normál szabályozási sávjába, 70-90 centiméter közé – mondta, hozzátéve, hogy egy átlagos évben télen a Balaton vízszintje 30-35 centimétert emelkedik. Csonki István beszélt arról is, hogy több mint tíz éve kifogástalan a Balaton vízminősége, ezért a vízszintproblémákkal összefüggésbe hozott minőséggel kapcsolatos híreszteléseket képtelenségnek nevezte. A tó vízmélységével a strandoknak és a kikötőknek volt gondjuk a nyáron, ezeket a mesterségesen telepített létesítményeket a tulajdonosnak karban kell tartaniuk – tette hozzá. A szakember szerint az évközi vízszint-ingadozás a Balatonon 40 centiméterre “lett beszorítva”, miközben a természetes ennél jóval több, 70-80 centiméter lenne. Példaként a Bodeni és a Genfi tavakat említette, amelyek esetében a szakemberek több mint másfél méteres vízszintkülönbséggel számolnak az évszakok között. A strandokat és a kikötőket ott ennek megfelelően alakították ki.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.

Nincs hozzászólás

  1. Furcsa, hogy ha a Balaton vízmennyiségét firtatja valaki, akkor az illetékes egyszerre a vízminőségről kezd beszélni. (Ráadásul az összefüggés fordított: a nagyobb víztömeg jobb vízminőséget tud biztosítani)
    A hetek alatt produkált 10 cm vízszintemelkedés semmi hurrá-optimizmusra nem adhat okot.
    A megnyugtató vízszint a tavaszi olvadást követően 100-110 cm kellene hogy legyen, a nyár folyamán ez fog a meleg napokon napi egy centimétert apadni, így állhat elő nyár végére az a 60 cm, ami még úgy-ahogy elfogadható (de nem ideális) a strandolók és a hajók számára.
    A Bodeni és a Genfi tavakkal példálózni sem túl szerencsés, ezek egészen más típusúak, nagy mélységüek, 1-2 méter vízszint ingadozás egészen másként hat a tóra, mint a fél méter vízszintcsökkenés a Balatonra.
    Az egész cikk, úgy ahogy van, ferdítés, csúsztatás, félretájékoztatás, a Balaton komoly vízháztatrtási problémájának az elkenése.
    A megoldás az lenne, ha tél végére a vízszint 140-150 cm körül lehetne, ez viszont sérti a déli parti településeken az egykori tómederbe épített nyaralóinak érdekeit. Miattuk nem lehet a téli csapadékot olyan mértékben megfogni, hogy az kitartson nyár végéig.