Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Hét új pályázat környezetbarát energetikai fejlesztésekre

Hét új pályázat környezetbarát energetikai fejlesztésekre

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a héten hét új pályázatot hirdet meg a Környezet és Energia Operatív Program keretében 34 milliárd forintos támogatással.

A héten megjelenő pályázatok kiemelt célja az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiaforrások használata. A pályázatok alapján az energiatakarékosságot nemcsak a fűtési-, hűtési-, és melegvíz rendszerekben, hanem az elektromos és világítási hálózatokban is javítani lehet.

Az új pályázatok támogatják az energiahatékonyság-növelést eredményező beruházásokhoz szükséges berendezések beszerzését, telepítését és a telepítéshez kapcsolódó munkálatokat is. Egyes pályázatok segítséget nyújtanak a távhő- és a hőközpontok korszerűsítéséhez és a kazánok energiahatékonnyá alakításához is.  Újdonság, hogy az egyik kiírás keretében először nyílik lehetőség a biometán (biogáz) termelésének támogatására.

A célok megvalósulása nagymértékben csökkentheti az energiaköltségeket, hozzájárulhat a klímapolitikai célkitűzések eléréséhez és a széndioxid kibocsátás mérsékléséhez.  Pályázatot adhatnak be a központi és helyi költségvetési szervek, alapítványok, egyházak és egyes esetekben vállalkozások is, a sikeres pályázatot kidolgozók 1 millió és 1 milliárd forint közötti összegeket nyerhetnek el.

A közlemény kiemeli, hogy az NFÜ a 100 milliárd forint alatti beruházásoknál egyszerűsítette a megvalósíthatósági tanulmány követelményeit, kevesebb feltétel támasztásával egyszerűbbé vált a pályázás. Bővült a potenciális kedvezményezettek köre és nőtt a támogatási intenzitás (arány) is. Fontos változás még, hogy kombinált pályázati kiírások jelennek meg az energiahatékonyság és a megújuló energia terén.  Az épület-energetikai felújítások még az idén új megrendeléseket biztosítanak az építőiparnak.

Ajánlott tartalom

Nukleáris riadóra ébredtek vasárnap Ontarióban

Nukleáris riadóra ébredt vasárnap reggel Kanada Ontario államának 14 millió lakosa, ám kiderült, hogy vaklárma volt a riasztás.