Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Hernyókkal zabáltatnák fel a műanyag hulladékot
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Hernyókkal zabáltatnák fel a műanyag hulladékot

Kutatók szerint a hernyók segíthetnek eltakarítani a világban felhalmozódott műanyaghulladékot – írja a BBC. A Cambridge-i Egyetem kutatói ugyanis rájöttek, hogy a nagy viaszmoly méhkaptárakban élősködő, alapvetően viasszal táplálkozó lárvája a műanyagot is képes lebontani.

Manapság világszerte évi 80 millió tonna polietilén-hulladékot termelünk. A műanyagszatyor, csomagolóanyag és hasonlók előállításához használt polietilén természetes úton több száz év alatt bomlik csak le, a hernyó viszont már kevesebb mint egy óra alatt látható lyukakat rág bele. A méhviaszhoz hasonlóan bontja le a polietilén-molekulák közötti kémiai kötéseket, mert a két anyag szerkezete hasonló. Bár még nem teljesen világos, hogyan működik a módszer, a kutatók szerint maga a hernyó és a benne élő mikrobák egyaránt szerepet játszhatnak a lebontásban. Ha pontosan meg tudják határozni a kémiai folyamatot, vagyis megtalálni a lebontásért felelős enzimet, az arra épített eljárás segíthet megoldani a világban elharapódzó műanyagproblémát. Bár ez azért még odébb van, a két kutató, Paolo Bombelli és Federica Bertocchini már le is védették a felfedezésüket. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Új környezetbarát csomagolótermékek a SPAR-nál!

Környezetbarát szendvicscsomagolókkal és ételtárolókkal bővült az INTERSPAR hipermarketek termékköre. Az áruházlánc folyamatosan frissíti az élelmiszerek csomagolására és tárolására szolgáló, „zöld” megoldásait.