Helyenként 10 fokkal enyhült a meleg

A hőségriasztás utolsó napjára megérkezett a hidegfront, kedden több helyen 10 fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet, mint hétfőn, amikor tetőzött a kánikula.

Az Országos Meteorológia Szolgálat honlapján lévő, a 24 órás hőmérsékletváltozást jelző térkép szerint a legnagyobb eltérés a délután 2 órakor mért adatokban mutatkozik; számos helyen – például a fővárosban – 9-10 fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet, mint 24 órával azelőtt. A legkisebb mértékű, 5 fokos hőmérsékletcsökkenést délkeleten – Békés megye térségében -, illetve északkeleten – Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében – regisztrálták. Az országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt pénteken 0 órától kedd éjfélig rendelte el a hőségriasztást; ez a másodfokú jelzés a háromszintű rendszerben (a harmadfokú a hőségriadó lenne). Hétfőn 39,7 Celsius-fokkal tetőzött a hőséghullám, a hőmérséklet fél fokkal maradt el a több mint százéves melegrekordtól. A fővárosi melegrekord azonban megdőlt, miután Budapesten ezen a napon mostanáig 1939-ben volt a legmelegebb, 35,8 fok, Budapest belterületén pedig hétfőn 37,7 fokot mértek. A mentőszolgálathoz érkező segélyhívások száma ötödével nőtt, több súlyos közlekedési baleset is történt.

A hőségriasztás utolsó napjára, keddre viharos széllel megérkezett a (száraz) hidegfront, amely enyhítette a többnapos hőséget. A meteorológiai szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, hogy szerda éjfélig zivatar kialakulása nem valószínű. A középhőmérséklet (vagyis a hőmérsékleti adatok átlaga, beleértve a reggeli és a délutáni értékeket is) a délkeleti országrészben még megközelítheti a 25 fokot, másutt az alatt várható. Szerdára már sem a hőség, sem más veszélyes időjárási jelenség miatt nem adtak ki figyelmeztetést.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.