Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Hegyalja Fesztivál: rekord jegyeladásokkal indult a zöld fesztivál

Hegyalja Fesztivál: rekord jegyeladásokkal indult a zöld fesztivál

Rekordszámú jegy kelt el a 10. Hegyalja Fesztiválra, a szervezőknek Tokajban már a pótkempinget is bővíteniük kellett; nemcsak a fesztiválozók számát tekintve különleges az idei, jubileumi rendezvénysorozat, hiszen már a nyitónapon átálltak tiszta áram fogyasztására – hangzott el a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Hegyalja Fesztivál szerdán este a 20 éves Tankcsapda, valamint a Kispál és a Borz koncertjével nyitotta meg kapuit. A nyitónapon zenélt a Bëlga, de a Pokolgép és a Korai Öröm is részt vett a hangulat megalapozásában. Külföldi fellépőkből sincs hiány: a nyitónapon a Kataklysm és a Death Angel adott koncertet, és jön még Adam Freeland, a Transglobal Underground, a Machine Head, valamint a Faithless, amelynek repülőgépe pénteken délelőtt landol, s amely a magyar közönségnek először a Hegyalján ad ízelítőt ősszel megjelenő új nagylemezből.

A tízéves Hegyalja felhozatalának színvonalát mi sem jelzi jobban, mint hogy már a fesztiválnyitás előtti napon hosszú sorok kígyóztak a bejáratnál. “Öt éve nem fordult elő, hogy bővítenünk kellett a pótkempinget, idén azonban olyan nagy az érdeklődés, hogy már a nyitónap előtt újabb szálláshelyek kialakítására volt szükség” – mondta Bukovinszky Béla, a rendezvény egyik szervezője, hozzátéve: körülbelül 70-75 ezer látogatóra számítanak idén az öt nap alatt. A Hegyalja Fesztivál azonban nemcsak a látogatók számát tekintve lesz különleges, a rendezvény ugyanis már a nyitónapon átállt tiszta áram fogyasztására: szerdán 22 óra 4 perctől az esemény minden elektromos berendezése a közeli Felsőzsolca határában működő Cervantes szélerőmű által termelt árammal működik. Emellett a jubileumi születésnapját ünneplő programsorozaton – a zöld fesztiválozás jegyében – minden eldobható pohár és tányér is a természetben lebomló anyagból készült. A “szén-dioxid-semleges szórakozás” jegyében már áprilistól országszerte harminc csapat több száz “gerillakertésze” zöldítette a nagyvárosok elhanyagolt szegleteit azért, hogy a ZéróCO2 mozgalom aktív tagjaiként segítsen a rendezvény szén-dioxid-kibocsátásának semlegesítésében. A csapatok – amelyek a fesztivál E-Misszió Zöld Színpadán pénteken találkoznak – összesen több mint 200 négyzetméterrel gyarapították az ország zöld területeit azokon a pontokon, ahol a legnagyobb a szükség erre.

Ajánlott tartalom

Hazai települések harca a klímaváltozással

Aszályok, árvizek, hőhullámok – a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségeket és következményeit a városokban és a vidéken élők egyaránt a bőrükön érzik.