Házhoz mennek a veszélyes hulladékért

Májustól speciális kukásautók járják az osztrák fővárost, hogy begyűjtsék a háztartásokban keletkezett veszélyes hulladékot. Előre meghatározott menetrend szerint a város 88 pontján várják majd a használt sütőzsíradékot, háztartási kisgépeket vagy lemerült elemeket.

Május 2-tól egész Bécsre kiterjesztik a veszélyes hulladékok mobil begyűjtési rendszerét, amelyet eddig két kerületben teszteltek. Az új szisztéma lényege, hogy fixen kihelyezett konténerek helyett speciális gyűjtőjárművekkel járják a várost, amelyeknél a lakók leadhatják a veszélyes hulladékot. A különleges autók egy-egy előre meghatározott helyen havonta egyszer bukkannak fel, ahol két órán át várják a szemetüktől megszabadulni akaró bécsieket. Az autóknál az átvett hulladékot lemérik, majd a szelektív hulladékgyűjtés szabályait szem előtt tartva, a megfelelő tárolóban helyezik el. Leadni csak háztartási mennyiségben és csak veszélyes hulladékot lehet – például festékesflakont, lakkmaradékot, sütőzsíradékot.

A 88 mobil gyűjtőponttal és a szeméttelepekkel együtt a bécsiek így városszerte már összesen 111 helyen szabadulhatnak meg a szemetüktől, de a boltokban és gyógyszertárakban továbbra is bármikor leadhatják a lejárt szavatosságú gyógyszereket, lemerült elemeket vagy rossz fénycsöveket. Az új rendszer előnye, hogy a gyűjtőhelyeket a lakosság igényeihez lehet igazítani. Az eddig használt konténerek segítségével ugyanis a tavaly összesen begyűjtött 2.150 tonnányi veszélyes hulladéknak csupán 8 százalékát, 150 tonnányit sikerült ily módon összeszedni. Hogy senki se mulassza el a szemétleadás idejét, a bécsieket SMS-ben vagy e-mailben értesítik, hogy mikor megy a környékükre az autó. Ehhez csupán regisztráció szükséges.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.