Házat tervez venni vagy építeni? Ez a rendelet érinteni fogja Önt is

2020. december 31-e után csak közel nulla energiaigényű épületek épülhetnek Magyarországon.

Mindezért azoknak, akik építkezést terveznek a közeljövőben számolniuk kell azzal, hogy ingatlanuk energiafogyasztását valamilyen megújuló energiaforrás alkalmazásával (például napelemmel) kell majd fedezni. A minél jobb energetikai besorolás ugyanakkor nem csak az újonnan készülő ingatlanoknál lesz elvárás, hanem a régebbi épületek esetében is célkitűzés.

MIT IS JELENT PONTOSAN EZ?

A 312/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet az EU irányelvhez igazodva meghatározza, hogy az új építésű ingatlanok használatbavételi engedélye csak abban az esetben adható ki az illetékes hatóság részéről, amennyiben az megfelel a közel nulla, vagy jobb besorolásnak. Az épületek pontos energetikai osztálybesorolásának meghatározására egy új minősítési rendszer lép életbe, amely szigorúbb a jelenleg hatályos struktúránál.

A 2020-as évet követően így csak minimum BB besorolású ingatlanokra lehet kiadni a használatbavételi engedélyt. Ahhoz, hogy ezt az osztálybesorolást megkapja az adott épület szükség van arra is, hogy energiafogyasztásának legalább 25%-át valamilyen megújuló energiaforrásból kell fedezze.  Ez a legegyszerűbben és legolcsóbban egy napelemes rendszerrel érhető el. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, akkor az ingatlan legjobb esetben is csak CC besorolást érhet el.

MI A HELYZET A MÁR MEGLÉVŐ ÉPÜLETEKKEL?

A rendeletben megfogalmazott elvárás a már meglévő épületállományra nem vonatkozik, vagyis nem kötelező érvényű a BB-s energiabesorolási szint elérése, ugyanakkor érdemes törekedni arra, hogy a CC, vagy rosszabb besorolásból egy jobb szintre lépjenek. A minősítési szint javítása eredményként nem csak a havi rezsi költségek csökkenthetők, hanem a szén-dioxid kibocsátás is. Ennek pedig az egyik legjobb eszköze a napelemes rendszer lehet.

A már álló épületek esetében, függetlenül azok korától –, amennyiben szükséges kisebb átalakításokkal, – szintén a megújuló energiák alkalmazása (hőszivattyú, napelem) lenne a megoldás a megfelelő szigetelés mellett. Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy bármilyen végrehajtott fejlesztéssel tovább nő az ingatlan értéke is.

TÉVHIT, HOGY EZ TÖBBLETKÖLTSÉGGEL JÁR!

Új ház építésénél, vagy régi épület napelemes rendszerrel történő fejlesztése esetén kezdetben ugyan megnövekedik a beruházás összköltsége, de hosszú távú szemléletben mégsem beszélhetünk többletköltségről. Egyrészt a havi energiaköltségek nagymértékben lecsökkenthetők a rendszer által, másrészt a szolár panelek élettartama többszörösen is meghaladja más energiatermelő berendezésekét. Például egy gázkazánt akár 10 évente cserélni kell, míg a napelemek 20 év elteltével is teljesítményük 80%-án is tudnak működni. Emellett az újonnan épülő házak esetében adott a lehetőség, hogy úgy kerüljön kialakításra az ingatlan, hogy az könnyedén, különösebb átalakítás nélkül befogadja a kiszemelt megújuló energiát hasznosító rendszert.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.