Hazánkban is bemutatkozott a Nissan Leaf

A Nissan hivatalos bemutatót szervezett a 2011-es Európa Év Autója és a Világ Év Autója címeket birtokló Nissan LEAF számára, ahol a Nissan Zöld Programjáról is szó esett.

A történelmi jelentőségű járművet stílusosan a Közlekedési Múzeum autózás történelmét bemutató termében láthatta a közönség, majd a tesztvezetések a városliget körül, közúti körülmények között futottak. A Nissan LEAF a világ elsőként piacra vitt, tömeggyártású, elérhető árú, alsó-középkategóriás, zéró-emissziós autója. A Nissan LEAF orrába beépített kis helyigényű villanymotor az első kerekeket hajtja. Az AC-motor teljesítménye 80 kW (kb. 110 lóerő), nyomatéka 280 Nm, és mindez 145 km/h maximális sebesség elérését teszi lehetővé. A villanymotort a Nissan által kifejlesztett, 90 kW-t meghaladó teljesítményű lítium-ion akkumulátor látja el energiával. Az autó egy feltöltéssel 175 km-t tud megtenni (a mérést az Új Európai Menetciklus szerint végezték), így jó megoldást jelent számtalan városi autós részére.

 
Az autó teljes körű felszereltségéhez tartozik a fékezési energiát visszaforgató rendszer, a légkondicionáló, a műholdas navigáció, a parkolást segítő kamera és a fejlett fedélzeti informatikai és telematikai rendszer. A mobiltelefonos csatlakozás lehetővé teszi a tulajdonos számára az autó töltési beállításainak változtatását, a töltöttségi szint és az akkumulátor maradék kapacitásának ellenőrzését ugyanúgy, mint az utastér fűtésének vagy hűtésének számítógéppel, illetve mobil telefonnal történő távvezérlését. Az egyetlen külön rendelhető extra a hátsó spoilerbe beépített napelem, amely a fedélzeti elektromos berendezések 12V-os akkumulátorának töltését segíti. A meghajtáshoz szükséges áramot biztosító fő akkumulátor teljesen lemerült állapotból normál töltéssel nyolc óra alatt tölthető fel 100%-ra, gyorstöltővel pedig 30 perc alatt érhető el a 80%-os töltöttség. A Nissan LEAF 5 csillagos biztonsági minősítést kapott az EuroNCAP európai újautó-értékelés keretében. Ez azt jelenti, hogy az Európa útjain futó legbiztonságosabb autók egyike.

nissan leaf
Az európai piacon az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban és Portugáliában már megkezdődött a Nissan LEAF vevőknek történő átadása. Svájcban, Franciaországban, Spanyolországban és Belgiumban megkezdték a rendelések felvételét, majd ezekben az országokban is hamarosan átvehetik LEAF-jüket az első vevők. Norvégiában és Dániában az ősz folyamán kezdődik meg az értékesítés. Az említett piacokon az elektromos autók vásárlói jellemzően 5000 euró (kb. 1,5millió forint) körüli értékű kormányzati támogatást kapnak, amit további adminisztratív előnyök kísérnek. Ilyen lehet a súlyadó (vagy környezetvédelmi éves adó), a dugódíj vagy belvárosi parkolási díj alóli mentesség, a buszsávok használatának lehetősége és hasonló megoldások. Fontos tényező a töltőállomás hálózat fejlettsége is. Ezen a területen számos kormány komoly terveket tűzött ki, például az Egyesült Királyságban 2013-ra egyedül Északkelet-Angliában 1.300 töltőhely fog működni.

 
A Nissan sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a LEAF hazai forgalmazása várhatóan 2013-ban veszi kezdetét, mikor a jelenlegi Japán gyártáshoz csatlakozik az addigra felépülő angliai és az észak-amerikai gyár is. A Nissan innovatív gondolkodása a zéró-emissziós mobilitás megvalósításán túlra is kiterjed. PURE DRIVE emblémával megkülönböztetve, a Nissan környezetbarát belsőégésű motorral szerelt modellek széles kínálatát gyártja, melyek fejlett technológiai hátterüknek köszönhetően kategóriájukban vezető szintű üzemanyag gazdaságosságot nyújtanak. A nemrégiben bemutatott negyedik generációs Nissan Micra a nyár végén teljesen új 1,2 literes, háromhengeres, közvetlen befecskendezésű kompresszoros benzinmotort kapott. Az automatikus üresjárati leállító rendszerrel felszerelt motor élénk teljesítménye mellett mindössze 95g CO2-t bocsát ki kilométerenként, amihez mindössze 4,1 l/100km-es fogyasztás társul.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.