Hazai találmány a gumibeton

Saját szabadalom alapján, a bitumen és a használt gumiabroncsokból készült őrlemény keverésével készülő gumibitument gyártó üzem építését kezdte meg Zalaegerszegen a Mol. Az üzemben 150 ezer autó abroncsot használnak fel évente, mely hat méter szélességben 130 kilométernyi útszakasz felső kopórétegének burkolására alkalmas.

Kísérleti gumibitumen üzemet épít a MOL Zalaegerszegen. A finomítóban olyan különleges útépítési anyagot hoznak létre, amelyet bitumen és használt gumiabroncsokból származó gumiőrlemény felhasználásával állítanak elő. Ezáltal olyan utakat építhetnek, amelyeknek hosszabb az élettartamuk és nagyobb a terhelhetőségük, mint a hagyományos bitumenes utakénak. Az üzem mintegy 300 millió forintba kerül, amelyből 128 milliót az állam biztosít. 10 éve dolgoznak azon a szakemberek, hogy az Egyesült Államokban már bevált útépítő anyagot itthon is előállítsák – hangzott el a bemutató sajtótájékoztatón. A Pannon Egyetemmel közösen létrehoztak egy szabadalmat, amely abban is különbözik a tengeren túli anyagtól, hogy ez tárolható, szállítható és nagyüzemben gyártható. Az új útburkolatot laboratóriumi kísérletekkel, próbagyártással és városi utaknál tesztelték, Zalaegerszegen 2004-ben a Helikon utca kapott ilyen burkolatotegy, Veszprémben 2006-tól két utcában is, Gyálon pedig 2008-tól fedi egy utcát a kísérleti burkolat, amelyek kiállták a próbát. A tapasztalatok szerint élettartama kétszerese a hagyományos bitumenburkolatnak, kisebb a karbantartási igénye, de kiváló a vízelvezetési képessége is, nem keletkeznek rajta tócsák.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.