Hazai beruházás is van a káros beruházások listáján

Öt magyarországi beruházás is rákerült a káros közép-kelet-európai beruházások új térképére a Föld Barátai Európa és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat által csütörtökön közzétett felmérés szerint.

A felmérésről szóló, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a bankfigyelő hálózat által kiadott közlemény szerint jelentős környezeti és társadalmi károkat okozhatnak egyes uniós eurómilliárdokkal finanszírozott nagyberuházások. A káros projektek között öt magyarországi beruházás is szerepel, köztük például a folyamatban levő 4-es metró és a tervezett salgótarjáni biomassza erőmű projektje. A tanulmány 33 káros és problémás projektet tárt fel a régióban, összesen 16,5 milliárd euró értékben. A bolgár, cseh, észt, lengyel, macedón, magyar és szlovák projekteket felvonultató listában többek között természetvédelmi területeket átszelő autópályák, hulladékégetők és repülőterek szerepelnek, amelyek megvalósítása folyamatban vagy tervben van az Európai Unió költségvetéséből
Magyarország öt nagy beruházással szerepel a térképen: a 4-es metró beruházásával és a tervben lévő Duna-Tisza-csatornával, a Duna hajózhatósága projekttel, a csongrádi vízlépcsővel, és a salgótarjáni biomassza-erőmű létesítésével.

A közlemény szerint a projektek megvalósítása súlyos károkat okozhat, köztük a megnövekedő légszennyezést, a biológiai sokféleség csökkenését, illetve növekvő árvízveszélyt. Az elemzés rámutat: eddig 6,5 milliárd eurót költöttek el ezek az országok káros projektekre, további 5 milliárd euró hasonló elköltéséről döntés született, valamint további 5 milliárd eurónyi projekt támogatási döntésre vár. Az 1995-ben alakult bankfigyelő hálózat egy olyan nemzetközi civil szervezet, amelynek jelenleg 12 országból vannak tagjai Közép- Kelet Európa és a Balkán térségéből (Bulgária, Belorusszia, Csehország, Észtország, Grúzia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna). A hálózat célja, hogy figyelemmel kísérje a nemzetközi pénzügyi intézmények tevékenységét és működőképes, alternatív javaslatokkal álljon elő. A Magyar Természetvédők Szövetsége 2003-tól működik együtt a Bankfigyelő Hálózattal – olvasható a szövetség honlapján.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.