Hollandia sűrű népessége miatt megnövekedett a lakásigény, és ez adta meg a lehetőséget fiatal holland építészeknek, hogy saját hazájukban egy óriási tervezési projektbe kezdhessenek. Az MVRDV elképesztő projektje.

Ház a házban

Hollandia sűrű népessége miatt megnövekedett a lakásigény, és ez adta meg a lehetőséget fiatal holland építészeknek, hogy saját hazájukban egy óriási tervezési projektbe kezdhessenek. Az MVRDV elképesztő projektje.

Az ország speciális házépítési szokásaira legjobb példa a WoZoCo, mely választ ad a holland szükségletekre. A főleg időseknek tervezett WoZoCo épületek 100 lakókonténerszerű lakást tettek elérhetővé Amszterdam környékén, amit az utóbbi időben a zöld környezeti elemek pusztulása fenyeget a népsűrűség óriási növekedése miatt. A megoldás, mely ebben az épületben rejlik, döntő jelentőségű a cég számára, hogy megmutathassák, az elképzelés még praktikus is.
Leragadva a környezeti szabályozásnál, az MVRDV kiszámolta, hogy a tervezett 100 lakásból csak 87 igazodik ahhoz a korlátozáshoz, hogy mennyi napfénynek kell beszűrődnie a lakásokba. Ebből adódik, hogy a fennmaradó lakásokat az épület északi felére húzzák fel, csatlakoztatva az átlátszó üveghez, úgy, hogy az alatta lévő teret nyitva hagyják.
Magát a struktúrát elrejti a külső burkolat, melyet egy faborítás fed. Kissé instabil érzést kelt, ahogyan az északi oldal blokkjai a vékony falakhoz kapcsolódnak.

A főépület egyszerűbb tervén is úgy tűnik, mintha a déli oldal ablakai és erkélyei véletlenszerűen lettek volna elhelyezve, de igazából az ellentétes oldal arányait adja vissza. Hollandia jelenlegi helyzete sok fiatal tervezőnek ad lehetőséget, hogy friss és újító ötletekkel állhassanak elő, anélkül, hogy korábban bizonyítottak volna az építészet terén. Ez az  optimista hozzáállás új szárnyakat ad a képzeletnek, és a kreativitásnak.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.