Havazott a Magas-Tátrában

Egy magassági hidegcseppnek köszönhetően számos szlovák és lengyel hegycsúcs fehérbe borult.

A július elejei havazás kissé megtréfálta a lazán öltözött túrázókat a Magas-Tátra mindkét oldalán, de főleg a lengyel oldalon lehetett bokáig járni a friss, júliusi hóban. A hegycsúcsok átmenetileg ismét fehérek, köszönhetően a szokatlan hidegnek és a hirtelen jött havazásnak – olvashatjuk a Sielok.hu oldalán. Szombaton reggel 8 cm hó esett a Magas-Tátra lengyel oldalán található Kasprowy Wierch (Gáspár-csúcs, 1991 méter) tetején. A hóból még mindig van, hiszen az elmúlt három napban a minimumhőmérsékletek mindig mínusszal kezdődtek, de a maximum sem ment +2 fok fölé. A lengyel meteorológusok szerint körülbelül 1500 méter magasság felett havazott a lengyel oldalon, a nyári havazást egy magassági hidegcseppnek köszönhetjük.

 
A nyári havazás nem szokatlan errefelé, szinte minden évben előfordul. Kivételesen emlékezetes maradt 1993. augusztus vége, amikor 90 cm hó esett a Kasprowy-csúcson. A Magas-Tátra szlovák oldala is fehéredett a hétvégén, itt az 1800 méter feletti részeken esett néhány centiméter. A Lomnici-csúcsra szombat este ért a havazás, ma reggelre már 9 cm-re „hízott” a hóréteg a Lomnic tetején, ahol már lassan három napja nem emelkedett nulla fok fölé a hőmérséklet. Érdekesség, hogy a hóból az Alacsony-Tátrába is jutott, szombaton még Chopokon is 2 cm havat mértek.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.