Hatvanban épülhet Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb napelem erőműve

Az Első Magyar Napelem Erőmű Klaszter első magyarországi referencia napelem erőművéhez olyan önkormányzat partnerségét kereste, aki a fenntartható, hosszú távú fejlődés mellett kötelezte el magát.

Az 500 kW-os minta, illetve az ezt követően tervezett 18 MW referencia projekt helyszín kiválasztási szempontjai a megfelelő fejlesztési környezet, valamint a megfontolt, helyi lakosság és város érdekeit szem előtt tartó városvezetés partnersége. Előzetes tárgyalásaink alapján elmondhatjuk, hogy Hatvan város a fenti kritériumoknak mindenben megfelel, így napenergia-ipari klaszterként szívesen keressük az együttműködés lehetséges formáit Hatvan város önkormányzatával.

A tervezett beruházásról röviden
A megépítendő napelem erőmű minden tekintetben környezetkímélő, csendes, hang és füstmentes rendszer. A vonatkozó EU irányelvek (pl. 2009/28/EK) kiemelten foglalkoznak és előnyben részesítik az ilyen jellegű beruházásokat. Hazánk, mint EU tagállam, vállalásokat tett a közösség felé káros anyag kibocsájtásának csökkentésére; ezt a célkitűzést már az 500 kW-os minta napelem erőmű is nagyban elősegíti, hiszen ez évi 529 000 kWh zöldáram termelését jelenti évente Hatvanban. (European Comission PVGIS alapján). További előny az önkormányzat energiaköltségeinek jelentős csökkenése és az importfüggőség enyhítése.
Az 500 kW-os mintaprojekt pályázati munkálatait megkezdtük és legkésőbb 2010. októberében benyújtjuk az illetékes szervek felé.

Az Első Magyar Napelem Erőmű Klaszter
2010 június 9-én hat taggal és két partnerrel alapított Első Magyar Napelem Erőmű Klaszter a napenergia ipar, azon belül a szoláris fotovillamos áramtermelő rendszerek kivitelezői, beszállítói, finanszírozói, K+F és oktatói körébe tartozó vállalkozások és szervezetek önkéntes együttműködése, amely közös célok megvalósítása érdekében jött létre. A klaszter hálózatának elsődleges célja több megawattos napelem erőművek létesítése Magyarországon és Európa szerte, különös tekintettel a közép-kelet európai szektorra.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.