Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Hátszél a biomasszának
Tudj meg többet: Bioenergia

Hátszél a biomasszának

Első évének végéhez ért a közép-európai térség fenntartható biomassza-hasznosítását ösztönző projekt, a Coach BioEnergy, melynek az Energia Klub is résztvevője. Készül az online-tudásközpont és hamarosan megkezdi működését a tanácsadó hálózat is.

A közép-európai térség kitűnő lehetőségekkel rendelkezik a biomassza-hasznosítás terén, sőt a környezetvédelmi szempontoknak is megfelelő európai biomassza-potenciál több mint egy harmada a projektben részt vevő országokban (Ausztriában, Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon) található. Az Európai Bizottság Közép-Európa Programja által támogatott Coach BioEnergy projekt célja, hogy felmérje, értékelje, közérthető formában közzétegye, majd népszerűsítse a biomassza-hasznosítás fenntartható módjait.

A biomassza már most is komoly szerepet tölt be több közép-európai ország megújulóenergia-termelésében, a jövőben azonban a fenntarthatóság kulcsfontosságú követelménnyé válik. A potenciál-becslések szerint ezek az országok 2020-ig együttesen megnégyszerezhetik biomassza-felhasználásukat, anélkül, hogy ezzel kárt tennének a környezetükben. Ezért is van szükség a környezetet legkevésbé szennyező biomassza-termesztési technológiákra, hatékony energia-átalakító folyamatokra, ésszerű logisztikára és a biomassza-hasznosítással együtt járó társadalmi hasznok maximalizálására. Így a biomassza-hasznosítás az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontos eszköze lehet.

A projektben elismert egyetemek és kutatóintézetek, köztük a Zvoleni Egyetem Szlovákiából, vagy a Német Biomassza-kutatóközpont (DBFZ), valamint helyi tanácsadó irodák fejlesztik ki azt a kiterjedt tudásbázist és tanácsadó-hálózatot, amely összegzi és továbbítja a biomassza-hasznosítás gazdasági, környezeti és társadalmi hatásaira vonatkozó legfrissebb tudományos ismereteket. A tanácsadó irodák ezt a naprakész tudásanyagot használják fel mindennapi tevékenységük során és juttatják el a gazdákhoz, a biomassza-termelésben vagy felhasználásban gondolkodó személyekhez.

A Coach BioEnergy projekt első évében a projektpartnerek kialakították a virtuális tudáshálózat – az online alapú adat- és információtár – szerkezetét, meghatározták ennek feltöltéséhez felhasznált szakirodalom kiválasztásának kritériumait, valamint lefektették a tanácsadói szolgálat elindulását követő információs, kommunikációs folyamatokat. A következő hónapok során a virtuális tudáshálózat megtelik a biomassza-hasznosítás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásairól, a legfontosabb technológiákról szóló hasznos információval, valamint elindul a tanácsadó szolgáltatás.

A nemzetközi projektben az Energia Klub a kommunikációs feladatokat látja el.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.