Hatszázra tehető a hazai hódok száma

A WWF Magyarország szerint az elmúlt tíz évben felgyorsult a magyarországi hódállomány elterjedése, számuk elérheti akár a hatszázat is.

A természetvédelmi szervezet 1996 és 2008 közötti hód-visszatelepítési programjában 234 egyedet engedtek szabadon, így az egyedszám az idei adatok alapján eléri a hatszázat – mondta el Gruber Tamás, a WWF képviselője pénteken az MTI-nek. A számlálásokat minden évben a téli időszakban kezdjük el és április elejéig folytatjuk, mivel ebben az időszakban tudják a terepen dolgozó szakemberek a hódokat a legjobban megfigyelni. A megfigyelés koordinálását, valamint a beérkező adatok összesítését mi végezzük – tette hozzá a WWF képviselője. Vannak állandó megfigyelési területeink, ilyenek a Hanság, vagy a Rába-mente, a Gemenc, és a közép-Tisza vidéke. Általában kétévente más helyszíneket is választunk, ezek az utóbbi időszakban a Mura és a Kerka határ menti szakaszai voltak. Mivel a helyszíneket főként a hódok vándorlása és a megfigyelési kapacitások határozzák meg, ezért nem vagyunk képesek a munkát az egész országra kiterjedően végezni – magyarázta Gruber Tamás.

“Ezen kívül rendre kapunk lakossági értesítéseket is arról, hogy ki és hol látott hódot, ami azt mutatja, hogy a vízpart közelében mozgó lakosság örömmel veszi a hódok újra megjelenését a környezetükben. A WWF Magyarország tervei szerint a hódszámlálást az elkövetkező években is folytatni fogjuk” – hangsúlyozta. Az eurázsiai hód Európa legnagyobb testű rágcsálója, egykor az egész kontinens folyó menti ligeterdeiben megtalálhatók voltak. A bundájáért és húsáért folytatott vadászata, valamint élőhelyei megfogyatkozása miatt a földrész szinte egész területéről eltűnt. Magyarországon a 19. század közepén látták az utolsó példányt. A visszatelepítési programok és a vándorlás eredményeként a huszadik század második felére a hódok ismét elterjedtek Európában.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.