Hatmillió egyiptomi otthonát fenyegeti a tengerszint emelkedése

Hatmillió egyiptomi otthonát fenyegeti a Földközi-tenger szintjének emelkedése, mely az évszázad végéig elérheti az egy métert is.

Erre Hamdi al-Huszeini Kalifa, az ország mezőgazdasági minisztériumának kutatója figyelmeztetett a napokban. A tudós szerint a Nílus-delta 4500 négyzetkilométeres – Fejér megye méretű – területét érinti közvetlenül a vízszint emelkedése. Szakértők az ENSZ egy Alexandriában megrendezett környezetvédelmi konferenciáján ezért azt sürgették, hogy mielőbb kezdődjön el a felkészülés. Az elképzelések között szerepel többek között homokdombok és más építmények emelése a tenger előrenyomulásának megakadályozására.  Egyes műszaki cégek partmenti falak felhúzását javasolják, ami hosszabb távú megoldást jelenthetne a krízisre. Megint mások az alkalmazkodás módszerét ajánlják: ahol a víz betör, ott meg kell honosítani a halászatot, más, értékes területeket pedig valóban gátakkal kell megvédeni – vélekednek.

Egy januárban megjelent egyiptomi kormányzati tanulmány szerint már 2025-ig több mint félmillió ember kényszerülhet a Nílus-delta elhagyására az emelkedő vízszint miatt. A jelentés szerint a betörő sós víz elől már eddig is sokan elhagyni kényszerültek az ország éléskamrájának számító területet, mások homokot vásárolnak a földek megemelésére, vagy gátakkal védekeznek. A tanulmány arra is figyelmeztet, hogy az áttelepülések miatt Egyiptom más részein várhatóan megugrik a munkanélküliség és a bűnözés, s más társadalmi feszültségek is várhatók.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.