Hatékonyabb energiapolitika kéne

Teyssen szerint újra kéne gondolnia az uniónak az energia politikáját, mert a mostani nem működik túl jól.

Az európai energiatermelésben indokolatlanul növekszik a szén-dioxid tartalom a megújuló energiák nagyobb aránya ellenére. Európában elsősorban azért emelkedett a szénfelhasználás mértéke, mert az USA-ban kiszoruló szén egy részét Európában adták el. Eltorzították az energiapiacot a nagylelkű támogatások, amelyek biztosították a nap- és szélenergia beruházások felfutását. Az E.ON is olyan gáz alapú erőműveket kénytelen üzemeltetni, ami bár hatékony, de nem nyereséges, írja az index.hu.

Az E.ON és más európai közműcégek ezért lobbiznak az EU-nál, hogy a megújuló energiákra adott támogatások egy részét felhasználhassák a gázerőművek fejlesztésére is. Arra építenek, hogy a megújuló energiaforrások hosszú távon nem helyettesíthetik teljes mértékben a gázt. Günther Oettinger az EU energiaügyi biztosa szerint a legjobb megoldás az lenne, ha létrejönne egy igazi egységes EU-s gáz- és árampiac. Már régóta mondogatja Brüsszel, hogy ez  alacsonyabb árakat és tisztább energiát hozna. Teyssen szerint ennek most épp az ellenkezője történik: az országok egyre inkább nemzeti kérdésnek tekintik az energiapolitikát, és gyakran régiós szinten történik a döntéshozás. Schleswig-Holsteinben, egy észak-német tartományban például  négyszer annyi szélenergia termelésére adtak be terveket, mint amennyit hasznosítani tudnak. A szomszédos tartományok pedig ellenezték, hogy a felesleges energia továbbítására vezetékeket fektessenek le.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.