Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Hatékony napenergia-tároló folyadékot fejlesztettek
Tudj meg többet: Napenergia

Hatékony napenergia-tároló folyadékot fejlesztettek

Az anyag molekuláris szerkezete a napfény hatására átalakul.

A svédországi Chalmers Műszaki Egyetemen kifejlesztettek egy folyadékot, amely több mint egy évtizeden keresztül el tudja magában tárolni a napenergiát. Az anyagot szolártermikus üzemanyagnak nevezték el. A találmány kifejlesztése egy évig tartott. A szolártermikus üzemanyag kicsit olyan, mint egy újratölthető akkumulátor – miután befogadta a napsugarakat, igény szerint tud hőt kibocsátani magából. A folyadék építőelemei szénből, hidrogénből és nitrogénből álló molekulák, írta a gyartastrend.hu.

Amikor a napfény érintkezésbe lép a folyadékkal, ennek atomjai között a kötések átrendeződnek, és az anyag feszültség alá kerül. A napenergiát ezt követően az átváltozott folyadék erős kémiai kötései „rabul ejtik.” Az energiát még szoba-hőmérsékletű állapotban sem engedik ki kezükből a részecskék. A csapdába ejtett energia kiszabadításához egy katalizátoron keresztül kell vezetni a folyadékot – ez az eljárás visszarendezi a molekulákat az eredeti állapotukba, és az energia hő formájában távozik az anyagból.

Kép forrás: Chalmers/BOID

Ajánlott tartalom

Napelemmel fűteni? Lehetséges!

Sokaknak gondot okoz a fűtésszámla is a villanyszámla mellett. Ráadásul a fával, gázzal, szénnel, gázolajjal való fűtés rendkívül környezetszennyező. De akkor mi lehet a megoldás? A napelem!