Hátat fordít a megújuló energiának az ország?

A környezetvédők hevesen bírálják a cseh kormány energiapolitikáját, amely egyértelműen az atomenergiától várja az ország ellátását a jövőben, és teljesen hátat fordít a megújuló energiaforrásoknak, amivel csődbe döntheti az ezen a területen beruházókat.

Módosította energiapolitikáját a cseh kormány, amely minden korábbinál nagyobb súlyt fektet a nukleáris erőművek használatára, ezzel heves vitákat keltve. A legújabb állami energetikai koncepció értelmében 2040-re az atomerőműveknek kell adniuk a hazai energia 30-35 százalékát a jelenlegi 16 százalék helyett, miközben a szénerőművek szolgáltatta áram aránya a mostani 40-ről 12-17 százalékra csökken. Viszonylag mérsékelten, 18-ról 20-25 százalékra nő a gáz részesedése. Ami a megújuló energiaforrásokat illeti, ezeknek a terv szerint a jövőben saját erőből kell fejlődniük, számottevő állami támogatás nélkül – ami ellen máris hevesen tiltakoznak az érintettek és a szakértők egyaránt. A megújuló energiaforrások területén dolgozók emlékeztettek arra, hogy a kormány már destabilizálta vállalkozásaikat a visszamenőleges “napfény adó” bevezetésével, ami szerintük élő energetikai múzeummá változtatja Csehországot.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.