Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Hatalmas terület olvadhat fel a klímaváltozással

Hatalmas terület olvadhat fel a klímaváltozással

Egy brit tanulmány szerint Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű fagyott talaj (permafroszt) olvadhat ki, ha nem sikerül megakadályozni a felmelegedést. Emiatt üvegházhatású gázok szabadulhatnak föl – írja az MTI.

A kutatók szerint a permafroszt – a legalább két éve fagyott talaj – érzékenyebb lehet a felmelegedésre, mint korábban hitték. Most először becsülték fel, hogy mekkora terület olvadhat fel a klímaváltozás miatt. Az Exeteri Egyetem, a Leedsi Egyetem és Nagy-Britannia hivatalos meteorológiai szolgálata (Met Office) kutatói a Nature Climate Change-ben publikálták az eredményeket. A magasabb szélességi körök vidékén, főként az Északi-sarkvidéken található permafroszt nagy mennyiségű szén-dioxidot és metánt tartalmaz, mely a talaj olvadásával felszabadul és a légkörbe jut. A bolygó 1 Celsius-fokos melegedésével négymillió négyzetkilométer fagyott talaj olvadhat fel. A kétfokos emelkedéssel a Föld permafrosztjának több mint 40 százaléka veszik el. Becslések szerint 35 millió ember él fagyott talaj fölött emelt településeken, az olvadás miatt a föld instabillá válhat alattuk, épületek, utak omolhatnak össze. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény az iparosodás előtti hőmérséklethez képest jóval 2 Celsius-fok alatt akarja tartani a felmelegedés mértékét, ehhez majdnem 200 ország fogott össze. A felmelegedés jelenlegi üteme mellett azonban szinte minden permafroszt elveszhet – mondta Sarah Chadburn, a tanulmány vezető szerzője. Társszerzője, Eleanor Burke, a Met Office permafrosztkutatója reméli, hogy az olvadás mértékének felmérésével jobban megérthetővé válnak a globális felmelegedés következményei, ami befolyásolhatja az ezzel kapcsolatos intézkedéseket is.

Ajánlott tartalom

“Ha az éghajlat bank lenne, már megmentettétek volna”

Azonnali klímavédelmi intézkedéseket követelve több ezer ember vonult utcára péntek este Madridban, ahol ezekben a napokban tartják az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 25. ülését (COP25).