Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Hatalmas sárkányernyő húzza a német halászhajót
Tudj meg többet: Szélenergia

Hatalmas sárkányernyő húzza a német halászhajót

Németországban sem szeretnek sokat költeni az üzemanyagra, ezért egy nagyon frappáns megoldást találtak annak csökkentésére.

Az üzemanyagok magas költségei miatt nem meglepő, hogy mindenki olyan megoldás után nyúl, amelyek csökkenthetik a kiadások mértékét. Ha viszont egy hajóról beszélünk, akkor érdemes megemlítenünk a Németországban kitalált halászhajót, amely a Maartje Theadore. Ez a hajó egy hatalmas kék és fehér sárkány-ernyővel halad, amely hozzá van kötve, annak érdekében, hogy segítsen a motor teljesítményében. Az ötlet talán egyszerűnek tűnhet, de a hajó kivitelezői szerint a “rendszer” várhatóan 10 százalékkal fogja majd csökkenteni az üzemanyag költségeket, és egészen 30 százalékra is felugorhat ennek a mértéke a következő két évben.

Hogyan is működik a rendszer? Egy 160 négyzetméteres kite-sárkányernyő szükséges hozzá, amely egy 300 méteres kötéllel van odafogatva és ez húzza, amikor a szél feltámad. A gondolat nem újszerű, lénygében ugyanúgy működik, mint egy hagyományos vitorlás hajó. De ennek ellenére a Maartje Theadora lesz az első halászhajó, amely ezzel a technológiával közlekedik.
Ettől az új eljárástól elvárható, hogy 10 százalékkal csökkentse a halászhajók üzemanyag felhasználását, ez az első lépés, majd később szeretnék, ha 30 százalékkal lehetne csökkenteni mindezt.

Ajánlott tartalom

Elkezdték összeszerelni a fúziós erőművet

Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődött a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének, az ITER-nek (International Thermonuclear Experimental Reactor) az összeszerelése kedden a franciaországi Cadarache-ban.