Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Hat százalékkal csökkent a széndioxid-kibocsátás tavaly az Európai Unióban

Hat százalékkal csökkent a széndioxid-kibocsátás tavaly az Európai Unióban

Hat százalékkal csökkent az előző évhez képest a széndioxid-kibocsátás tavaly az Európai Unióban – közölte az oslói székhelyű Point Carbon kutatóintézet. A kibocsátott CO2-mennyiség 2,111 milliárd tonna volt.

Az intézet szerint a csökkenésben szerepet játszott a gazdasági recesszió, elsősorban az ipari tevékenység visszaesésével, az energia iránti mérsékeltebb kereslettel. Ugyanakkor a széndioxid-kereskedelem is jól működött, a kibocsátási jogok magas ára részben közrejátszott az energiaszektorban bekövetkezett kibocsátás-csökkenésben.

A kibocsátás elsősorban a cement-, mész- és üvegiparban volt jelentős, 9 százalékos, ezen ágazatokat a kibocsátás mérséklésében a papíripar követte, nem utolsósorban az itt jelentkező súlyos visszaesés miatt – állapította meg a Point Carbon.

Ajánlott tartalom

Gyorsan gyengül a trópusi erdők szén-dioxid-elnyelő képessége

Gyorsan gyengül a trópusi erdők szén-dioxid-elnyelő képessége - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport mintegy 300 ezer fa harminc éven át történő figyelemmel kísérése nyomán.