Háromszorosára nőtt Japán új szigete

Mint korábban megírtuk, november 20-án a Csendes-óceánban zajló vulkanikus folyamatok következtében új sziget alakult ki japán felségterületen, Tokiótól nagyjából ezer kilométerre délre.

A Niijima névre keresztelt képződmény egy másik sziget, Nishini-shima mellett 500 méterre bukkant fel. Mindkét sziget az úgynevezett Vulkán-szigetek ívéhez tartozik, ami Japántól délre húzódik, lemeztektonikailag pedig a Mariana szigetív része. Az ilyen szigeteknél nem ritka, hogy visszasüllyednek, de Niijima megszületése óta csak hízik. A NASA most közzétett egy fotót, amit az Earth Observing–1 műhold Advanced Land Imager (ALI) kamerája készített a két szigetről december 8-án. Ezen Niijima területe már 56 ezer négyzetméter, ami körülbelül háromszorosa a november 21-i állapotnak. A sziget legnagyobb tengerszint feletti magassága 20-25 méter közötti. Szakemberek szerint könnyen lehet, hogy Niijima nem fog lesüllyedni, hanem megmarad.

A sziget környékén a vulkanikus tevékenység továbbra is zajlik, ez a fotón is látható. A sziget körül a víz zöldes árnyalatát vulkanikus ásványok és gázok adják, a sziget közepén és peremén levő kis fehér pamacsok pedig szintén gázok, illetve vízgőz. Nem ez az első alkalom, hogy új sziget alakul ki vulkánkitörés miatt, és természetesen nem csak Japán érintett. Ötven éve például Izlandnál született egy új sziget, a Surtsey sziget, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.