Harmadik ipari forradalom a megújulókkal- Megnyílt a RENEXPO 2010

3500 négyzetméteren, 100 kiállítóval nyitott meg a RENEXPO 2010, a régió vezető megújulóenergia szakkiállítása és konferencia-sorozata a megújuló energiaforrások hasznosításának gyakorlati és elméleti módozatairól.

A RENEXPO szakmai megnyitóján Olajos Péter megújuló energia szakpolitikus kifejtette, hogy az új kormány teljesen új, a szereplők bevonásán alapuló megközelítést kíván megvalósítani, mivel Magyarország történelmi lehetőséget kapott arra, hogy a harmadik ipari forradalom élcsapatába csatlakozzék.
A RENEXPO szervezője, a REECO elkötelezett a fiatalok bevonása iránt, ezért a kiállítást a diákigazolvánnyal érkezők ingyen látogathatják pénteken és szombaton.

A kiállítás megnyitóján Varga István, a szervező REECO vezetője a kiállítókat üdvözölve kifejtette, hogy a RENEXPO a megújuló energia, a fenntarthatóság révén a jövőről szól. Kiemelte, hogy a recessziós környezetben a szomszéd országok látogatóként mind képviseltetik magukat, sőt, Románia környezetvédelmi minisztériumi delegációval érkezett a legjobb megoldások áttekintésére.

Olajos Péter, EP szakpolitikus a RENEXPO megnyitóján a Kiegyezést követő második ipari forradalom adta helyzethez hasonlította Magyarország jelenlegi kitörési esélyeit is, a megújuló energiák hasznosítására nézve. Véleménye szerint a 90-es években megkezdődött harmadik ipari forradalom élcsapatába csatlakozhat Magyarország.
Olajos Péter szerint: „Remélem, hogy a következő években Magyarország ennek a harmadik ipari forradalomnak a győztese lesz.” – fejtette ki Olajos Péter, aki szerint „Önök ennek a harmadik ipari forradalomnak a forradalmárai.

Mindemellett azonban fontos az állam is, amely e szerepéről az elmúlt években sajnos megfeledkezett.  Tervem szerint a jövendő kormány ezen jelentősen változtatni fog. Továbbá, a kormány elkötelezett lesz abban, hogy a szerepét be is töltse. Természetesen a tettek beszélnek majd egy teljesen más kormányzati elképzelést kívánunk megvalósítani, mivel e folyamat egy iparági bevonáson alapuló közös erőfeszítés eredménye kell legyen, amelyben számítunk az Önök tudására.” – emelte ki Olajos Péter aki szerint ezen célokért szinte minden területen szükséges lesz „belenyúlni” a szabályozás jelenlegi rendszerébe. „Rendkívül fontos dolog lesz a jelenlegi engedélyeztetési rendszer egyszerűsítése – például egy biogáz erőműhöz most 52-féle engedélyre van szükség” – tette hozzá.

A kiállításon jelen van a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, a Klímairoda, az Energia Klub, valamint magyarországi egyetemek az Uni-Street, vagyis az Egyetemek Utcája” szekcióban, ahol a helyi tudásközpontok mutatják be tevékenységüket. Lutring Tünde, a szervező REECO projektmenedzsere kifejtette, hogy 3500 négyzetméteren mintegy 100 kiállítónak adnak otthont.  A kiállítók 20 százaléka érkezett külföldről, így a hazaiak mellett Németország, Ausztria, Románia, Olaszország, valamint új kiállítóként Lengyelország képviselteti magát.
Kulcsrakész rendszerek előretörése
A RENEXPO kiállítói terében új tendenciaként jelenik meg az irodák, önkormányzati létesítmények és otthonok megújuló- illetve energiatudatos kiképzésére ajánlatok, amelyek többségét a kiállítás területén meg is lehet rendelni, illetve vásárolni.

A vevői igényekre szabott megoldásként jelent meg például:
A COP Rendszertechnika kft. által, a Mitsubishi Electric által kifejlesztett levegős és vizes hőszivattyú rendszer, amely egyaránt biztosítja az otthon nyári hűtését, illetve télen a fűtését – utóbbit akár mínusz 25 fokig. A rendszer hazai klimatikus viszonyok között mért jósági tényezője eléri a 3,5-öt, vagyis 1KWh áram elfogyasztásával 3,5KWh hőenergiát is képes kinyerni környezetéből a rendszer. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az autók hűtőjére hasonlító táblában keringetett hűtőközeg révén akár a mínusz 10 fokos, téli levegőből is képes hőt kinyerni és az otthon fűtésére fordítani.

A GTE Systems a hőszivattyúkhoz spirálkollektort kínál, amely harmadával kisebb telepítési költséget jelent, a mindössze 1,2-1,5 méter mélyre történő telepítés révén.
A hőszivattyúk magyarországi elterjedésének elősegítésére jött létre az ELMŰ-ÉMÁSZ által, a RENEXPO-n is megjelenített GEO-Tarifa, amely télen-nyáron kedvezményes áron kínál áramot a hőszivattyús rendszerek üzemeltetésére, a cégcsoport működési területén.

Hazai fejlesztésként szállodák, irodák és otthonok átfogó energiahatékonysági- és biztonsági felügyeletét kínálja a Bitel Kft: a szenzorokat, kontaktus érzékelőket, és beléptető elemeket összefogó rendszer a levegő- és fűtés, valamint beléptetés programozott szabályozását egyszerre teszi lehetővé; a mérések szerint ezzel a megoldással 20-25%-os energia megtakarítást lehet elérni, még a hagyományos fűtési módok esetén is. Szállodák számára előny, hogy a rendszer front office és kártyás beléptetővel is képes kommunikálni, így például előzetes fűtést tesz lehetővé a vendégek érkezésének idejére, vagy a fűtés ablaknyitás esetére leállítható.

Az IsoCell környezetbarát, újrahasznosított papíralapú hőszigeteléssel egyszerre biztosít páraszabályozási feladatot, valamint nagyfokú hősugárzással szembeni védelmet az otthonok tetőterében és födémeiben.
A napfényből azonnal elektromos áramot termelő fotovoltaikus rendszerek terén 2010 az első év, amikor több olyan komplett kulcsrakész megoldás rendelhető, amelyek a telepítési költségeket is tartalmazzák. Így például a KT-Electronic által kínált, 3,52 KW-os névleges teljesítményű fotovoltaikus rendszer 28 négyzetméteres felületével képes ellátni egy átlagos háztartás teljes elektromos áramigényét. Ennek bekerülési ára mintegy 3,2 millió forint + ÁFA, amelyhez akár pályázati támogatás is elnyerhető. A rendszer működése során az áramszolgáltató a jelenlegi szabályok alapján köteles átvenni a fel nem használt többletenergiát, két irányban forgó villanyóra használatával.
Innovatív elektromos járművek

A RENEXPO a megújulóenergia-ipar vívmányai mellett teret nyújt hazai fejlesztésű alternatív koncepcióautók, illetve egyes piaci modellek bemutatására is.
A fiatalok fejlesztései mellett bemutatkoznak hazai fejlesztésű elektromos koncepciómodellek, illetve piaci járművek egyaránt:
A kiállításon láthatóak a Széchenyi Futam egyes kategória győztesei, így például Willisits Attila által kifejlesztett zöld verseny jármű: az elegáns gép 400km hatósugárral bír, és a mindössze 1KW-os összteljesítményű két elektromos motor 25km/h egyenletes sebességű haladását teszi lehetővé az üresen 220kg-os, alumínumvázas járműnek. A két villanymotor a hátsó kerekeket hajtja. Elektronikus differenciálással oldották meg súly- és energiatakarékos hajtást a kanyarokban.

A koncepcióautók mellett a RENEXPO-n azonnal használható, meglévő típusra adaptált elektromos hajtás is megtekinthető a TZ-ELMA kiállításában. Az átalakított, elektromos Suzuki Swift hazai fejlesztéssel került kialakításra, ezáltal az ország egyik leggyakoribb típusára kínál megoldást.

Az alternatív meghajtású autók bemutatója részét képezi a nemzetközi DINAMO EFFEKT kampánynak, amely a megújuló energiák használatán, a környezetvédelmen kívül a jövő ésszerű közlekedésének kérdéseit is előtérbe helyezi.

RENEXPO® Budapest 2010  – konferenciák a magyar és régiós megújuló energia-hasznosításról
Az egyes konferenciákon összesen mintegy 60 előadó és hivatalos hozzászóló osztja meg tapasztalatait a RENEXPO® Budapest 2010 kulcs témaköreiben, bemutatva az innovatív technológiákat, a bevált legjobb eljárásokat és a környezeti, jogi és műszaki tudnivalókat

Konferenciák a RENEXPO®-n:

Nyerni a napenergiával! Konferencia és díjátadó ünnepség (2010.05.27.)
Megújuló alapú térségfejlesztés itthon és külföldön -(2010.05.27.) –
Energiaellátás – innovációs megoldások – hazai és nemzetközi tapasztalatok (2010.05.28.)
Innovációk az energetikában (2010.05.28.)
Hidrogén és tüzelőanyag-cella technológiák (2010.05.28.)
German Day (2010.05.28.)
(A konferenciák további részletei a RENEXPO® Budapest weboldalán, a címekre kattintva olvashatóak).
Néhány szó a RENEXPO®-ról:
Közép- és Délkelet-Európában a RENEXPO®-t szervező REECO Csoport alapítója, Johann-Georg Röhm az elsők között ismerte fel, hogy most van itt az idő bekapcsolódni a megújulóenergia-hasznosítás elterjesztésének folyamatába, amelyet harmadik ipari forradalomként is emlegetnek.
Ennek során RENEXPO® kiállítás és kongresszus hídként funkcionálva valamennyi résztvevő, kiállító és szakértő számára jelentős számú új üzleti kapcsolatot, konkrét megrendelést, szinergia lehetőséget és tudástranszfert nyújt. A RENEXPO® az egyetlen, kifejezetten a megújuló energiák témakörében rendezett hazai szakmai kiállítás, amely a magyar piacon kívül a régió országaiból is jelentős számú szakmai érdeklődőt vonz.
További információ:  www.renexpo.hu

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.