Hanyatlik a bioélelmiszerek piaca az Egyesült Királyságban

Az organikus és biotermények piaca az elmúlt években ígéretes növekedést mutatott az Egyesült Királyságban, ám a fellendülés az élelmiszerárak emelkedése miatt megtorpant, mert a termesztők inkább a nagyáruházak igényire figyelnének.

2007 óta a biogazdálkodásba bevont földterületek aránya jelentősen emelkedett az Egyesült Királyságban, ám a kezdeti lelkesedés már nem a régi, mivel az organikus termékek eladása is lankadt, csak az elmúlt évben 5,9 százalékkal. Míg 2008-ban 2,1 milliárd fontot hozott a biotermékek eladása, addig tavaly már csak 1,8 milliárdot. A lankadó érdeklődés erősen kapcsolatba hozható a gazdasági válsággal és az élelmiszerárak emelkedésével. Bíztató azonban, hogy a legtöbb biogazdász arról számolt be, hogy az organikus termények előállítása során sokkal kevesebb volt a költségük és továbbra is nagyon sokan érdeklődnek a bioélelmiszerek iránt. Tavaly 51 ezer hektár földre kapták meg a bio elnevezést, amely kevesebb, mint a fele a 2009-es mennyiségnek és harmada a 2007-ben kiadott engedélyeknek, amikor is 158 ezer hektár föld érte el ezt a minősítést. A gyors hanyatlást egyelőre nem látni a termékek mennyiségében, ám ha ismét lesz az embereknek pénze vásárolni a drágább organikus élelmiszereket, akkor lehetnek gondok, mivel a földterületek szigorú minősítését néhány éves átmeneti állapot előzni meg.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.