Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Rovatok » Zöldinfó » Szelektív hulladék

Hamarosan PET-palackot fogunk bányászni

forrás: origo.hu
Megjelenés: 2016.01.27., 16:10   Utolsó módosítás: 2016.01.27., 16:10

Az „Új műanyag gazdaság: Gondoljuk újra a műanyagok jövőjét” című tanulmányt a brit World Economic Forum és az Ellen MacArthur Foundation állította össze. A dokumentum elkészítésében több mint negyven ember vett részt, köztük több iparág képviselői, cégvezetőket is beleértve.

A tanulmányt megrendelő, újrahasznosítással foglalkozó Recycling Technologies saját bevallása szerint azt szeretné elérni a kutatással, hogy a jövőben

semennyi műanyag ne váljon szemétté”, a tanulmányban ehhez javasolnak rendszerszintű változásokat.

Nem is éri meg

A tanulmány szerint, bár a műanyag csomagolások, palackok, dobozok fontos szerepet töltenek be a kereskedelemben és áruszállításban, sok cég nagyon alacsony hatékonysággal használja ezeket az eszközöket, ezzel ők is profitveszteséget szenvednek. A kutatók szerint az évent műanyag csomagolásokra kiadott tőke 95 százaléka elveszik.

Ez világszerte 80-120 milliárd dollár, amit a cégek lényegében szemét gyártására költenek el – nem is csak azokról a csomagolóanyagokról van szó, amelyeket a fogyasztók dobnak ki, a vállalatok maguk is sok műanyagot egyszerűen kidobnak a gyártás során.

A költségekbe még nem számoltuk bele azt a 40 milliárd dollárt, amit az ENSZ környezetvédelmi programja szerint a világgazdaságnak okoz a felgyülemlő szemét tárolása vagy eltakarítása, illetve a hulladék által okozott ökológiai problémák.

Könnyebb visszaváltás

A szerzők viszont úgy vélik, a cégek sokkal jobban járnának, ha a saját hulladékuk újrahasznosításába fektetnének. Mint írják, ennek egyik lehetősége a visszaváltás lenne: ha a gyártók meg tudnának teremteni olyan csatornákat, ahol a fogyasztók könnyen visszajuttathatják a cégeknek a műanyag szemetet (például palackokat), azzal a csomagolási költségek jelentős része megtérülne.

Ezért azt javasolják, több cég és civil szervezet összefogásával álljanak fel független koordináló szervek, amelyek megszerveznék az újrahasznosítás infrastruktúráját. A tanulmányban az Ellen MacArthur Foundation jelezte is, hogy részt venne egy ilyen kezdeményezésben, hajlandó lenne közvetíteni a felek között.

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 30. kedd
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Egy anyag akkor minősül veszélyesnek, ha olyan tulajdonságokkal rendelkezik (biológiai, kémiai, radioaktív, stb.), ami miatt az emberi egészségre, a környezetre kockázatot jelent.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés