Hamarosan kezdődik a próbaüzem a magántőkéből épülő várdai biogáz-üzemben

Hamarosan kezdődik a próbaüzem a várdai biogáz-erőműben, amely mintegy két és félmilliárd forint értékben egy holland vállalkozás zöldmezős beruházásaként valósul meg a Somogy megyei település határában.

Az épület már áll, a berendezések is rövidesen megérkeznek, a próbaüzem a tervek szerint november végén indul – mondta Varga András (független), az alig ötszáz lakosú település polgármestere szombaton az ünnepélyes bokréta-avató ünnepségen. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nem csak a biogáz-üzem, hanem az arra épülő egyéb befektetések is új munkahelyeket teremtenek a térségben.
Sem a magyar államtól, sem az Európai Uniótól nem kaptak támogatást – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: az, hogy ma a zárófejezetéhez közeledik a beruházás, az a település és a beruházó összefogásának eredménye. A másfél évvel ezelőtt elkezdett építkezés előzményeiről szólva elmondta: csaknem két évet vett igénybe az előkészítés, amelynek során “a hazai szabályzási környezet gyakran gördített akadályokat a beruházás elé”.

Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy megyei közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője szerint érthetetlen, hogy a jó adottságok ellenére Magyarországon eddig miért nem tudott teret nyerni az alternatív energia hasznosítása. “Hallani hallunk róla, eredményekből viszont vajmi keveset látunk” – mondta a politikus, aki ennek okát azzal magyarázta, hogy “a magyar állam ez idáig nem foglalkozott ezzel, sőt (…) a magyar állam ez idáig csak akadályokat állított az alternatív energia hasznosítása elé”.
A várdai önkormányzat és a befektető is “szélmalomharcot vívott a hatóságokkal” – fogalmazott a politikus, aki elismerését fejezte ki, hogy minden nehézség ellenére sikerül megvalósítani a beruházást.
Gelencsér Attila ígérte: “egy új Magyarország épül, amiben a hatóságok támogatóként szerepelnek”, olyan közigazgatást szeretnének felépíteni, amely segíti a kis-és középvállalkozásokat, a munkahelyteremtést, a gazdaság fellendülését.

A környezetvédelmi beruházás költségeit teljes egészében a holland befektető, a BIO-E Kft. állja, amely Hollandiában már több – a várdaihoz hasonló – biogáz-üzemet, hulladék-feldolgozót, illetve iszapfeldolgozót üzemeltet. A beruházás második ütemében – jövő év tavaszán – a biogáz-üzem mellett egy, a megtermelt energiára alapozott tízhektáros virág- és zöldségtermesztő üvegház létesítését is tervezik.
A biogáz előállításához a környékről származó szennyvíziszapot, állati trágyát, élelmiszer- és éttermi-, valamint zöldhulladékot hasznosítják. A technológiai folyamat fenntartásához és az üvegházhoz felhasznált energián felüli többletet az áramszolgáltatónak értékesítik.
Az üzem mintegy félszáz dolgozót foglalkoztat majd, a kertészet pedig további munkahelyeket biztosít a helyi és környékbeli embereknek.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.