Hamarosan kezdődik a 2013-as Velo-city konferencia Bécsben

„The Sound of Cycling“ mottóval öt kontinens 1.200 szakembere vesz részt a világ legnagyobb kerékpáros konferenciáján.

– A 330 felszólaló a 400 vitafórum, szeminárium és workshop keretében a városi kerékpáros kultúra minden szeletével foglalkozik majd.

– Egész Bécs a kerékpározásról beszél, és érdeklődve várja a Velo-city kísérőrendezvényeit valamint a Bécsi Városháza előtt rendezett Kerékpárhét programjait

– A 2013-as Kerékpáros Év alkalmából számos, a biciklizést érintő infrastrukturális intézkedés történt a városban

Bécs, 2013. június 5. Bécsben, a világ egyik vezető „smart city“-jében 2015-re a mostani 6-ról 10 százalékra szeretnék növelni a kerékpáros közlekedés arányát. Ehhez ad erős impulzust a Velo-city konferencia: „The Sound of Cycling – Urban cycling Cultures“ mottóval Bécs az Európai Kerékpáros Szövetséggel (ECF) karöltve 2013. június 11. és 14. között rendezi meg a világ legnagyobb kerékpáros konferenciáját. A változatos kísérőrendezvények és a konferenciával egyidőben megrendezett Kerékpárhét programjai révén egész Bécsben a biciklizés lesz a fő téma. Ezen túlmenően számos új infrastrukturális intézkedés gondoskodik arról, hogy egyre vonzóbb legyen a kerekezés az osztrák főváros lakói számára.

Bécs a világ vezető „smart city”-jeinek egyike – nem utolsósorban a közlekedésfejlesztés területén végrehajtott újításoknak köszönhetően. „2013-at a kerékpározás évének kiáltottuk ki Bécsben, és számos, a biciklizést is érintő infrastrukturális intézkedésen dolgozunk. 2015-re 6-ról 10 százalékra szertnénk emelni a kerékpáros közlekedés arányát. Ehhez kreatív ötletekre és nemzetközi tudáscserére van szükség. Éppen ezért nagyon örülünk, hogy jövő héten, a világ legnagyobb kerékpáros konferenciája, a Velo-city alkalmából 1.200 szakembert köszönthetünk a várostervezés és –fejlesztés, a politika, a tudomány, az egészségügy, az építészet, az érdekképviseletek valamint a civil szervezetek részéről. Már nagyon várjuk az érdekes és izgalmas tapasztalatcserét, amelynek során tudásunkat a közlekedésfejlesztés terén vezető városként adhatjuk tovább” – mondja Maria Vassilakou polgármester-helyettes. „A kerékpáros közlekedés terén zajló nemzetközi tendenciák és a városi mobilitási infrastruktúra fejlődése terén nagyon fontosak az olyan városok mint Bécs, mivel felkarolják az új trendeket és saját kerékpáros közösséget és kultúrát fejlesztenek ki. Ezáltal még közkedveltebbé válik a biciklizés. Különösen nagy örömünkre szolgál, hogy ezúttal Európa egyik legjelentősebb kulturális fővárosában rendezik meg a Velo-city konferenciát” – teszi hozzá Manfred Neun, az Európai Kerékpáros Szövetség elnöke.

A Velo-city 2013 legfontosabb eseményei

– A „The Sound of Cycling – Urban Cycling Cultures” mottóval megrendezett Velo-city konferencián olyan magas rangú résztvevők szólalnak fel mint Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, Howard Wolfson, a New York polgármester-helyettese, Hep Monatzeder, München polgármester-helyettese és Amanda Ngabirano ugandai várostervező és tudós. Osztrák szakemberek mint Alec Hager az Osztrák Kerékpáros Lobby ügyvezetője és szóvivője valamint Georg Hauger, a TU Wien munkatársa szintén hozzájárulnak tudásukkal a rendezvény sikeréhez.
– A konferenciát 2013. június 11-én Michael Häupl, bécsi polgármester, Maria Vassilakou polgármester-helyettes valamint Manfred Neun, az ECF elnöke, Nikolaus Berlakovich környezetvédelmi miniszter és Doris Bures közlekedési miniszter nyitja meg.

– A megnyitót követően adják át a „Cycling Visionary Awards” díjat a vliág legkülönbözőbb országaiból érkező 60 nyertesnek. A győztesek a közösségi szavazás során 31 ezer embert és egy magasrangú zsűrít győztek meg a város- és közlekedésfejlesztéshez, kerékpározáshoz és kerékpáros kultúrához kapcsolódó fejlesztéseikről és újításaikról.
– A Velo-city keretében 2013. június 12-én megrendezett Polgármesterek Panelbeszélgetésén (Mayors’ Panel Discussion) annyi nagyváros – Pozsony, Koppenhága, Stockholm, München és Nantes – polgármestere találkozik Bécsben, mint Ausztria 20 évvel ezelőtti uniós csatlakozása óta szinte még soha. A városok és vonzáskörzetük környezetbarát, a kor igényeinek megfelelő mobilitásának kérdéseit vitatják majd meg. Bécs itt sokkal jelentősebbként pozícionálhatja majd magát mint csupán a modell- és tapasztalatcserét szolgáló platform.
– A Kerékpáros hét és a Velo-city kísérőrendezvényei minden bécsinek valamint a nemzetközi vendégeknek változatos programot kínálnak bicilistúrákkal, filmvetítésekkel, biciklis-piknikkel, divatbemutatóval, kerékpárversennyel és sok minden mással.

Jelentkezés: www.velo-city2013.com
Információ és program: www.velo-city2013.com
Sajtóakkreditáció: http://velo-city2013.com/?page_id=3720
Fotók és videóstatementek: http://velo-city2013.com/?page_id=22

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.