Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Hamarosan indul az ország legnagyobb naperőműve
Tudj meg többet: Napenergia

Hamarosan indul az ország legnagyobb naperőműve

Ha minden a tervek szerint alakul, még ebben a hónapban lezárul a próbaüzem és hivatalosan is átadják az ország eddigi legnagyobb, 25 megawatt csúcsteljesítményű, Kapuvár mellett épült naperőművét.

A kapuvári egykori lengyár területén üzemel az ország eddigi legnagyobb, mintegy 25 megawatt csúcsteljesítményű naperőműve, írta a kisalfold.hu. A fejlesztés egy 220 ezer négyzetméteres iparterületen valósult meg, s a gigaberuházás során mintegy 76 ezer napelempanelt szereltek fel, ami a működésének köszönhetően éves szinten több tízezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. A 10 milliárd forint összköltségű beruházás 10 ezer háztartás, azaz 30 ezer ember villamos­energia-igényét fedezi 25 éven keresztül. A beruházó Közép-Európa legnagyobb, tőzsdén jegyzett, megújuló energiára szakosodott szereplője, az Enlight Renewable Energy. A legmodernebb technológiát felvonultató naperőműparkot magas minőségű napelempanelekkel és német inverterekkel látták el. ­­A beruházás által nem csak a volt lengyár területe hasznosul, de a város iparűzésiadó-bevétele is gyarapodik. Papp István projektmenedzsertől megtudtuk, a 8 kilométeres távvezeték kiépítése miatt később kezdték a próbaüzemet, de már célegyenesben vannak: – Ha minden jól megy, még februárban megtörténik a hivatalos átadás, lezárul a próbaüzem, és megkapjuk a használatbavételi engedélyt – emelte ki.

A Greencells által a karbantartással és üzemeltetéssel megbízott cég, az STS Group részéről Jakab Ákos nyilatkozott a Kisalföldnek: – Lassan túl vagyunk a tesztüzemen – kezdte a projektmenedzser. Hozzátette: a naperőmű az elmúlt négy hónapban hozta az elvárt termelést, mely a bekapcsolása óta visszatáplál a közcélú hálózatra. Eddig minden zökkenőmentesen haladt, annak ellenére, hogy az erőmű hazánkban egyedülálló módon egy villamos alállomáson és távvezetéken keresztül, nagyfeszültségen csatlakozik a közcélú hálózatra, ami az üzemeltetést komplexebbé teszi. A tesztidőszak arra való, hogy a felmerülő kezdeti problémákat orvosoljuk. A kapuvári naperőmű az október végi bekapcsolás óta azonban jelentősebb hiba nélkül üzemel – mondta Jakab Ákos.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

Igaz, hogy 50 éve termel az első napelemes rendszer?

Valóban igaz, hogy ezek az elsőként felszerelt napelemes rendszerek már 50-60 éve üzemelnek.