Hamarosan indul az ország legnagyobb naperőműve

Ha minden a tervek szerint alakul, még ebben a hónapban lezárul a próbaüzem és hivatalosan is átadják az ország eddigi legnagyobb, 25 megawatt csúcsteljesítményű, Kapuvár mellett épült naperőművét.

A kapuvári egykori lengyár területén üzemel az ország eddigi legnagyobb, mintegy 25 megawatt csúcsteljesítményű naperőműve, írta a kisalfold.hu. A fejlesztés egy 220 ezer négyzetméteres iparterületen valósult meg, s a gigaberuházás során mintegy 76 ezer napelempanelt szereltek fel, ami a működésének köszönhetően éves szinten több tízezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. A 10 milliárd forint összköltségű beruházás 10 ezer háztartás, azaz 30 ezer ember villamos­energia-igényét fedezi 25 éven keresztül. A beruházó Közép-Európa legnagyobb, tőzsdén jegyzett, megújuló energiára szakosodott szereplője, az Enlight Renewable Energy. A legmodernebb technológiát felvonultató naperőműparkot magas minőségű napelempanelekkel és német inverterekkel látták el. ­­A beruházás által nem csak a volt lengyár területe hasznosul, de a város iparűzésiadó-bevétele is gyarapodik. Papp István projektmenedzsertől megtudtuk, a 8 kilométeres távvezeték kiépítése miatt később kezdték a próbaüzemet, de már célegyenesben vannak: – Ha minden jól megy, még februárban megtörténik a hivatalos átadás, lezárul a próbaüzem, és megkapjuk a használatbavételi engedélyt – emelte ki.

A Greencells által a karbantartással és üzemeltetéssel megbízott cég, az STS Group részéről Jakab Ákos nyilatkozott a Kisalföldnek: – Lassan túl vagyunk a tesztüzemen – kezdte a projektmenedzser. Hozzátette: a naperőmű az elmúlt négy hónapban hozta az elvárt termelést, mely a bekapcsolása óta visszatáplál a közcélú hálózatra. Eddig minden zökkenőmentesen haladt, annak ellenére, hogy az erőmű hazánkban egyedülálló módon egy villamos alállomáson és távvezetéken keresztül, nagyfeszültségen csatlakozik a közcélú hálózatra, ami az üzemeltetést komplexebbé teszi. A tesztidőszak arra való, hogy a felmerülő kezdeti problémákat orvosoljuk. A kapuvári naperőmű az október végi bekapcsolás óta azonban jelentősebb hiba nélkül üzemel – mondta Jakab Ákos.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.