Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Hamarabb jön a filléres áram a vártnál
Tudj meg többet: Napenergia

Hamarabb jön a filléres áram a vártnál

Egy friss előrejelzés szerint néhány év múlva pariba kerül egymással a szénnel és a nap-, illetve szárazföldi szélenergiával termelt elektromos áram ára.

Nem csupán a szénerőműveket, de a gázzal működők egy részét is bezárják. Az áramtermelés költsége 40-60 százalékkal zuhan. Ismét meglepetést okozott a napenergia, amely nem is olyan régen még olyan drága volt, hogy csak az űrhajókon volt értelme a használatának – derül ki a Bloomberg cikkéből. A korábban vártnál hamarabb ütheti ki az áramtermelésből a szenet és a gázt. A jövő a világ egyes részein már valójában a jelen. A Boomberg New Energy Finance (BNEF)jelentése 2040-ig próbálta előre jelezni a világ energiaiparát fenekestől felforgató folyamatokat. A napenergiával termelt elektromos energia ára már ma is versenyképes a szénerőművekben termelt áraméval Németországban és az USA-ban és 2021-re ugyanez lesz a helyzet két olyan gyorsan növekvő óriási piaccal, mint India és Kína.

Gyorsabb lesz

A fosszilis energiahordozók felhasználásából származó szén-dioxid-kibocsátás 2026-tól csökkenni kezd – állítják a BNEF szerzői szembe helyezkedve az International Energy Agency tanácsadó cég jóslatával, amely szerint még évtizedekig növekedni fog az emisszió. Ma már a kérdés nem az, hogy az alternatív források megverik-e a költségversenyben hagyományos társaikat, hanem az, hogy mikor.
A jelentés szerint 2040-re:

– India és Kína lesz az új energiatermelés legnagyobb piaca, magukhoz vonzzák az összes befektetés majdnem 40 százalékát, ami négyezer-milliárd dollár értékű fejlesztést jelent.

– A tengeri szélfarmokkal termelt áram ára több mint 70 százalékkal esik, ami ezt a jelenleg még igen drága technológiát is teljesen versenyképessé teszi.

– Legkevesebb 239 milliárd dollár befektetés (az éves magyar GDP kétszerese) megy a lítium-ion akkumulátorok fejlesztésébe és gyártásába, ami kézenfekvő eszközökké teszi ezeket az alternatív forrásból származó elektromos energia tárolására.

– Földgázerőművekre 804 milliárd dollárt költenek, amelynek köszönhetően ezek fogják biztosítani a világ energiatermelésének egyensúlyát, miközben egyre nő a hullámzó nap- és szélenergia-termelés súlya az ellátásban.
Drámai árzuhanás

A BNEF megdöbbentő következtetésekről számol be az árakkal kapcsolatban. Ezek szerint a napelemekkel termelt áram ára, amely ma a negyede annak a szintnek, ahol 2009-ben állt, további 66 százalékkal zuhan 2040-re. A szárazföldi szélfarmokkal előállított elektromos energia ára, amely 30 százalékkal csökkent az elmúlt nyolc évben, további 47 százalékkal esik a következő 23 évben.

Eközben a szén fogja betölteni a vesztes szerepét: 369 gigawattnyi szénre alapuló áramtermelő kapacitás megépítéséről fognak lemondani. Ez Németország és Brazília együttes kapacitása, a paksi atomerőmű két gigawattos. Az USA-ban is hanyatlani fog a szén, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök nagy barátja a hagyományos energiahordozóknak. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Mi történik az elöregedett napelemekkel?

Mint minden elektromos berendezés, úgy a napelemes rendszer is valamikor el fog használódni, és idővel szükségessé válik annak cseréje, és az elöregedett elemek leszerelése és ártalmatlanítása.