Hamar megtanulták a KRESZ-t a békák

Több száz kétéltű, jellemzően barna varangy tanulta meg az elmúlt napokban a “rájuk” vonatkozó közlekedési szabályt a Bükk-hegységben, az állatoknak “KRESZ előírás” ugyanis az, hogy tilos az úttesten átkelniük, a számukra a kijelölt átkelőhely az úttest alatt húzódik.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által létesített kétéltű-átjárókat az állatok már használják, és eddig egyetlen példány sem szegte meg a szabályt. Ennek köszönhetően minden varangy – és más kétéltű – épségben átért a telelőhelyéről a szaporodó helyére, és a közúti forgalmat sem veszélyeztetik. A nagy vonulás Bogácson, a 3504-es út menti tó mellett minden nap az alkonyati és esti órákban látható és filmezhető – tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t vasárnap.  A kétéltűek – jellemzően a barna varangyok – gyorsan birtokba vették a Bogácsi-tó közvetlen közelében kialakított átjáró-rendszert. Az elmúlt időszakban minden évben, a kézi – azaz a “vödörtaxis” – mentés ellenére is igen rövid idő alatt ezrével ütötték el a tó felé szaporodni igyekvő kétéltűeket.  A projekt keretében mintegy 40 millió forintos beruházással a közút békák által legkedveltebb, majd’ egy kilométeres átkelési szakaszán, egy meglévő átereszt újították fel, emellett két új áteresz, 1400 méternyi terelőfal, 300 méter terelőárok és egy ideiglenes kapu is épült. A kialakított rendszer nemcsak a biztonságos szaporodó helyre való eljutást, hanem az élőhely felé mozgást is biztosítja.

 
    A március végén átadott átjárót szinte azonnal használatba vették a kétéltűek. A békák átkelését természetvédelmi őrök, biológusok, ökológusok, az egri főiskola munkatársai és hallgatói kameracsapdák segítségével és személyes jelenléttel folyamatosan követik. Ez a monitoring-tevékenység jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kétéltűek vonulásáról nyert tapasztalatokat a későbbiekben tervezett átjáróknál hasznosíthassák. A projekt széles társadalmi összefogással valósult meg és működtetésében is erre alapul és jó példa a természetvédelem és a lakosság együttműködésének erősítésére. A program nem áll meg, még idén elkészülnek a felsőtárkányi átjárók. A Bükki Nemzeti Park újabb pályázatot nyújtott be Varbó, Hasznos és Sástó térségében békaátjárók létesítésére.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.