Halojelenség volt Gyula fölött

Péntek éjjel egy ritka légköroptikai jelenséget figyelhettek meg Gyula város fölött. Az erről készült képeket és az interaktív gömbpanoráma-fotót Gyula holnapjára töltötték fel.

A halojelenségek többségét a 8-12 kilométer magasan képződő fátyolfelhők (cirrusok), vagy pehelyfelhők (cirrostratusok) jégkristályain megtörő fény alakítja ki. Ha nagyon hideg van, a jelenségért felelős jégkristályok a felszín közelében is kialakulhatnak, ezt nevezik gyémántpor jelenségnek. Magyarországon ilyen nagyon ritkán, csak különösen hideg téli napokon fordulhat elő, hóval borított hegységekben viszont gyakrabban találkozhatunk vele. A fénytörés miatt a fény színeire bomlik, ezért a legtöbb halojelenség szivárványszínű, vannak viszont olyan halók is, amik fehér színűek, ezek a jégkristályok felszínéről visszaverődő fény hatására jönnek létre. Az, hogy a halójelenségek közül melyik tűnik fel az égen, a jégkristályok alakján, számán és térbeli elhelyezkedésén, illetve a magasszintű felhő homogenitásán és a fénysugarak beesési szögén múlik, írja az index.hu.

-

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.