Halasztják az új nápolyi szemétlerakó megnyitását, de a tüntetések folytatódnak

Az olasz kormány a hét végén felajánlotta, hogy elhalasztja a Nápoly közelében elkészült új szemétlerakó megnyitását, a hetek óta tiltakozó helybéliek azonban elégtelennek tartják a javaslatot, miközben a hulladékhegyek tovább nőnek Nápoly és a környező városok utcáin.

Guido Bertolaso, a polgári védelem vezetője, akit Silvio Berlusconi miniszterelnök küldött az ország harmadik legnagyobb városába a szemétválság megoldására, a hétvégén felajánlotta, hogy a kormány elhalasztja az új szemétlerakó megnyitását az “optimális környezeti és egészségügyi körülmények megteremtéséig”, a már működő terzignói szeméttelepet megtisztítva üzemeltetik tovább, amíg meg nem telik, Nápoly többi hulladékát viszont más lerakókba és egy közeli szemétégetőbe irányítják.
Cserében a tüntetések leállítását követelte. Ehelyett azonban újabb összecsapások zajlottak le Nápoly elővárosaiban, ahol a tiltakozók jogi garanciákat követelnek arra, hogy a kormány végleg letesz az új lerakó üzembe állításáról.
A tervezett új létesítmény közelében lévő városok polgármesterei vasárnap elutasították, hogy aláírják a polgári védelem vezetője által javasolt egyezséget. Választóik már ma is elviselhetetlennek tartják azt a bűzt, amely a működő terzignói szeméttelepről árad – mondták.

“A polgáraink több garanciát akarnak, s mivel ilyeneket nem kaptunk, úgy döntöttünk, hogy nem írjuk alá a dokumentumot” – nyilatkozta a sajtónak Gennaro Langella, Boscoreale polgármestere a Bertolasóval folytatott megbeszéléseik után.
Az olasz sajtó hetek óta cikkez arról, hogy a terzignói szeméttelep közelében új lerakót nyitnak, amely hárommillió tonnás kapacitásával Európa legnagyobb ilyen létesítménye lenne. Itt helyeznék el a környékről, elsősorban Nápolyból összegyűjtött hulladékot, ami óriási haragot és ellenállást váltott ki a helyi lakosokban.
A Nápolytól mintegy 20 kilométerre keletre, a Vezúv Nemzeti Parkban fekvő Terzignóban a helyiek a héten elbarikádozták a működő szeméttelepet, ahol a szemétégető is csak csökkentett kapacitással működik, s emiatt hivatalos becslések szerint mintegy 2400 tonna hulladék halmozódott fel csak Nápoly utcáin, s az elkeseredett lakosok néhol fel is gyújtják az utcai kupacokat.
Vasárnapra virradó éjjel Terzignóban a köveket dobáló tüntetők százai újból összecsaptak a rendőrséggel. Az összetűzésben ismét legkevesebb hat rendőr sebesült meg, két tüntetőt pedig előállítottak.
Az Európai Bizottság a hét végén figyelmeztette Olaszországot, hogy súlyos bírságra számíthat, ha nem távolítja el Nápoly utcáiról a hegyekben álló szemetet.
Nápoly és környéke évek óta szenved a hulladék-lerakás és -kezelés problémája miatt. Elemzők szerint a politikai bénultság, a korrupció és a szervezett bűnözés egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a hatóságok még mindig nem tudták megoldani a szemétlerakók kérdését.
Az Európai Bíróság már márciusban is elmarasztalta Olaszországot az Európai Unió előírásainak megsértése miatt, mivel nem volt képes létrehozni megfelelő nagyságú hulladékkezelő infrastruktúrát.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.