Halálos kórok térnek vissza a felmelegedés miatt

A globális felmelegedés miatt újra megjelennek bizonyos halálos fertőzések. Legutóbb a szokatlanul meleg nyár miatt lépfenében halt meg egy 12 éves fiú a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben, Szibériában. Nem csak északon törnek előre a járványok a fertőzések miatt.

A “szibériai fekélyként” is emlegetett lépfenét korábban nyolc rénszarvastenyésztő nomádnál, köztük három gyereknél diagnosztizálták. A járvány megakadályozásának céljából 72 embert – köztük 41 gyereket – helyeztek kórházi megfigyelés alá. A lépfene (antrax) egyes formáiban magas halálozási aránnyal járó fertőző betegség, amelyet a Bacillus anthracis nevű baktérium okoz. A lépfene leggyakrabban kérődzőknél fordul elő, de az embert is megfertőzi. Emberi érintkezés során történt továbbfertőződésre nincs ismert példa, korai szakaszában antibiotikummal gyógyítható. A lezárt övezetből 63 nomádot evakuáltak járványmentes területre. A “szibériai fekély” legutóbb 75 évvel ezelőtt, 1941-ben ütötte fel fejét a térségben. A járvány megjelenésének oka szakemberek szerint a térségben szokatlanul meleg nyár, amelynek során a Jamal-félszigeten 35 fokot is mértek.

„A meleg miatt felolvadt az állandóan fagyott talaj, amelyből így évtizedekkel ezelőtt eltemetett fertőzött állattetemek kerültek elő” – vélekedett a járvány kitörésének okairól Viktor Malejew az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet járványügyi szakértője a BBC brit nemzeti rádió műsorában. A szakember szerint több ezerre tehető azoknak a dögkutaknak a száma, amelyekből fertőzések szabadulhatnak ki a globális felmelegedés miatt. „Ezekben a baktériumok még egy évszázaddal később is veszélyesek lehetnek, így nem lehet kizárni a további fertőzéseket sem” – mondta.

Nem csak északon fenyeget

A klímaváltozás által okozott hőmérséklet-emelkedés megnöveli az egyéb, vízben terjedő betegség, mint a malária vagy a dengue-láz – és most a Zika vírus – kockázatát, ahogy a szúnyog populáció megnő és egyre nagyobb területen jelenik meg – olvasható az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF a Víz Világnapjára kiadott jelentésében.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.