Halálos grizzlytámadás a Yellowstone park közelében

A lélekjelenléte mentett meg egy sátorozó nőt az amerikai Yellowstone Park közelében: halottnak tettette magát, így néhány csonttöréssel megúszta a váratlan medvetámadást. Egy férfit azonban megölt az állat, egy fiút pedig szintén megsebesített.

Az 58 esztendős kanadai Deb Freele a montanai Gallatin Nemzeti Park Soda Butte táborhelyén aludt a sátrában, amikor egy grizzlymedve szerdán kora hajnalban rátámadt.
“Századmásodperc alatt éreztem, hogy a fogai belemélyednek a karomba, és hallottam a csontok törését. Sikítottam, és ez láthatólag felbőszítette. Megint belém mélyesztette a fogait. Úgy döntöttem, halottnak tettetem magam, és így is tettem. A testem minden izma ellazult, akár egy rongybabáé” – mesélte csütörtökön a kórházi ágyáról adott telefoninterjújában. Mint mondta: a terv bevált, a medve pár másodperc múlva otthagyta.
A grizzlytámadásban meghalt férfiről és a megsérült kamaszfiúról semmiféle adatot nem hoztak nyilvánosságra.
A táborhely közelében csütörtök reggelre egy anyamedvét és három bocsot ejtettek csapdába. Az ügyben illetékes Sam Sheppard szerint a kb. másfélmázsás anyamedve zsákmánynak szemelhette ki a három embert, és követte őket. Sheppard merőben szokatlannak nevezte a támadást. Mint mondta: fogalma sincs, miért éppen ennek a három embernek a sátrára támadt a medve a tábor többi sátra közül.

A hatóságok DNS-vizsgálatot végeznek annak eldöntésére, hogy valóban a csapdába került grizzly volt-e a tettes. Pozitív eredmény esetén az anyamedvére a biztos halál vár, kölykeiről pedig szakemberek döntenek majd. Sheppard úgy vélte: nem engedik vissza őket a vadonba, mert elleshették a ragadozó viselkedést az anyjuktól.
Yellowstone körzetében mintegy hatszáz grizzlymedve és sok száz kevésbé agresszív barnamedve él. A térségben feliratok százai figyelmeztetik a látogatókat, hogy tartsák elzárva az élelmüket. A szakértők szerint az emberi élelmet megkóstoló medvék gyorsan hozzászoknak az emberekhez, ami növeli a támadások kockázatát. Sheppard ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a sátorozó áldozatok közül mindegyik fénydobozban elzárva tartotta az élelmét.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.