Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Halál az Amazonasra?

Halál az Amazonasra?

A világ három legnagyobb természetvédelmi és érdekképviseleti szervezete összefogott, hogy egy korábban soha nem látott méretű, 22 millió embert maga mellé állító kezdeményezést hívjon életre az Amazonas őserdejének megmentéséért.

A WWF, a Greenpeace és az Avaaz petícióban szólítja fel Dilma Rousseff brazil elnököt az ország kormánya által elfogadott erdőtörvény vétójára. A három szervezet egybehangzó véleménye, hogy az erdőtörvényben tervezett változtatások drámai hatással lehetnek az amazonasi őserdőre nézve. Az Avaaz által indított petíciót eddig 1,7 millió ember írta alá, azonban ez a szám percről percre növekszik. A cél, hogy 22 millió csatlakozóval megmutassák, az Amazonas védelme globális kérdés. Rousseff elnök asszony eddig nem nyilatkozott arról, milyen lépést tervez a törvénymódosítással kapcsolatban. A természetvédelmi szakemberek szerint kizárólag egy teljes vétó jelentene védelmet a brazíliai erdőknek, ami a globális éghajlat szempontjából is kulcsfontosságú. Az elnök április 25-én kapta meg a törvényjavaslatot, és május 25-ig van lehetősége teljes, vagy részleges vétóra vagy a legrosszabb esetben arra, hogy jóváhagyja a törvény módosítását.

„Az elmúlt évtized során Brazília elképesztő eredményeket ért el az erdőirtások mértékének csökkentésében. Tisztában vagyunk vele, hogy Rousseff elnök asszonyra nagy politikai nyomás nehezedik azok részéről, akik a rövid távú hasznot szem előtt tartva felégetnék az egész őserdőt, de arra kérjük, álljon ki határozottan az erdő védelme mellett, amely létfontosságú Brazília és a világ jövője számára is.” – mondta Jim Leape, a WWF International igazgatója. A Brazíliai Alkalmazott Gazdaságtudományi Kutató Intézet becslése szerint, ha a törvényjavaslatot elfogadják, az 76,5 millió hektár erdőveszteséget jelentene, ami további 28 milliárd tonna szén-dioxid légkörbe jutását eredményezné.

„A brazil lakosság több mint 80 %-a ellenzi a törvény elfogadását, és világszerte emberek milliói támogatják őket a petíció aláírásával. Rousseff elnök asszonynak döntenie kell, aláírja az Amazonas halálos ítéletét, vagy megmenti a Föld tüdejét, és ezzel szinte nemzeti hőssé válik.” – mondta Ricken Patel, az Avaaz igazgatója. A három szervezet azt is kifogásolja, hogy az új törvényben nem szerepel még az illegális fakitermelés büntetése sem. Ha támogatni szeretné a három szervezet kezdeményezését, írja alá a petíciót itt.

Ajánlott tartalom

Negyed évszázad a hulladékcsökkentés jegyében

Online konferenciával ünnepeli évfordulóját a Humusz Szövetség.