Hajtóerő: elektromos motor – Mérföldkő a repülésben

Átalakulóban a repülési technika. Ezt példázza, hogy a levegőbe emelkedett és sikeresen landolt a CC01 elektromos repülőgép. Az eredményes manőver a jövőben forradalmasítja majd a repülést, újabb mérföldkövet jelent a repülés történetében.

Kis lépesekkel ugyan, de mind közelebb jutnak a szakemberek ahhoz, hogy a repülési technika is alapvetően átalakuljon. Távoli jövő ugyan a teljes technikai változás, átalakulás és korai is még messzemenő következtetéseket levonni az eddigi kísérletekből, de az tény, hogy a fejlesztések elérik azt a lépcsőfokot, amely már elegendő ahhoz, hogy valós képet nyerjünk a technológia elképzelésekről. Azokról a megoldásokról, amelyek jelenleg még gyerekcipőben járnak, de már jelzik azokat a fantasztikus megvalósításra váró ötleteket és projekteket, melyek egyre erőteljesebb motivációs erőt rejtenek magukban.

A Flying Electron képviseli az egyik ilyen “bemutatkozó” erőt, vagy más elnevezéssel, a CC01, ami egy elektromos repülőt rejt a kódnév mögött. Két francia konstruktőr, Frederic Laude és Claude Chudzik merte “megálmodni” és vetette papírra a tervezetet. Az újszerű “légi madár” ismérve: 50 lóerős elektromos motor hajtja és 4,7 kWh erővel bíró lítium-polimer akkumulátor gondoskodik a feltöltéséről. Hogy a világ közvéleménye elé tárják, természetesen felvétel is készült a CC01-es első hivatalos repüléséről. Mindössze három percig tartott az első kísérlet. Ezt követte a következő napon egy tizenöt perces utazás.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.