Hadat üzen Brüsszel a nejlonzacskónak

Az Európai Bizottság azzal a kérdéssel fordult szerdán a nyilvánossághoz, hogy miként lehetne a legeredményesebben visszaszorítani a nejlonzacskók használatát.

Az uniós végrehajtó testület az össztársadalmi konzultáció során egyebek közt arra kíváncsi, hogy díjak kivetésével, adóztatással, vagy inkább egyszerű tilalommal lenne célszerűbb száműzni a mindennapok használatából a nejlonzacskót, és helyette a biológiailag lebontható csomagoló anyagokat elterjeszteni. Az interneten keresztül ez év augusztusig lehet észrevételeket tenni a témával kapcsolatban ITT.
Az átlagos uniós polgár évente megközelítőleg ötszáz nejlonzacskót használ el, a legtöbbjüket csupán egyszer veszi kézbe. A 2008-ban Európában gyártott nejlonzacskók teljes mennyisége elérte a 3,4 millió tonnát, ami több mint 2 millió személygépkocsi tömegének felel meg. A nejlonzacskók csekély súlyuk és kis méretük miatt gyakran nem kerülnek be a hulladékgazdálkodás rendszerébe, és a tengerbe jutnak, ahol az elbomlásuk akár több száz évig is eltarthat. Jelenleg csak a Földközi-tengerben mintegy 500 tonna össztömegű ilyen eredetű műanyagdarabka található. A műanyag apró részecskékre bomlik, és nagy mértékben szennyezi a termőföldet és a vizeket, mivel adalékanyagokat, például a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokat tartalmaz. Egyes tagállamok árképzési intézkedésekkel, a kiskereskedelmi ágazattal kötött megállapodásokkal és egyes zacskótípusok tilalmával már tettek lépéseket a nejlonzacskók használatának visszaszorítására, de uniós szinten még nem történtek intézkedések.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.